Żywność modyfikowana genetycznie-opracowanie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 35
Wyświetleń: 1148
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Żywność modyfikowana genetycznie-opracowanie - strona 1 Żywność modyfikowana genetycznie-opracowanie - strona 2 Żywność modyfikowana genetycznie-opracowanie - strona 3

Fragment notatki:

W swojej prezentacji chciałbym poruszyć tak jakby 3 kwestie: co to jest GMO, dlaczego wokół tego tematu jest ciągle tylu szumu oraz chciałbym zaprezentować doświadczenia firmy produkującej w Polsce żywność modyfikowaną genetycznie. Zacznijmy od tego, czym jest GMO. Skrót ten pochodzi od słów: Genitacally Modified Organizm, czyli organizm zmodyfikowany genetycznie. W Polsce dokładną definicję tego określenia podaje art. 3 ustawy z dnia 22 czerwca 2001 roku o organizmach genetycznie zmodyfikowanych. GMO to organizm inny niż organizm człowieka, w którym materiał genetyczny został zmieniony w sposób nie zachodzący w warunkach naturalnych wskutek krzyżowania lub naturalnej rekombinacji. Przekładając tę definicję na warunki praktyczne organizm zmodyfikowany genetycznie (transgeniczny) to taki, do którego genomu został dodany jakiś nowy gen, który pochodzi od zupełnie innego organizmu. Ogólnie rzecz biorąc wyróżniamy 2 metody tworzenia organizmów transgenicznych. Pierwszą z nich jest tworzenie organizmów transgenicznych z wykorzystaniem wektora. Wektorami w głównej mierze są bakterie. Za chwilę opowiem nieco dokładniej o tej metodzie. I stosuje się tą metodę w przypadku roślin dwuliściennych np. soi, rzepaku, tytoniu i bawełny.
2 metodą jest metoda bez wykorzystania wektora polegająca na bezpośrednim wprowadzeniu fragmentu DNA do jądra komórki rośliny , np. za pomocą mikromanipulatora. Stosowana ona jest głównie w przypadku roślin jednoliściennych, np. zbóż, kukurydzy. Ta metoda jest droższa i wymaga więcej czasu. Wróćmy do wspomnianej przeze mnie najstarszej i najczęściej używanej metody, czyli z wykorzystaniem wektora. Takim najczęściej spotykanym i używanym wektorem są bakterie Agrobacterium tumefaciens. Są to bardzo powszechnie spotykane bakterie glebowe z rodzaju Rhizobium. Bakterie te mają naturalną zdolność wprowadzania swojego DNA do komórek roślin. Naturalnie wprowadzają do roślin geny, które powodują powstanie narośli na łodygach - Agrobacterium tumefaciens lub do powstania dużej ilości małych i cienkich korzeni - Agrobacterium rhizogenes. Ta ostatnia bakteria nie jest jednak wykorzystywana do modyfikacji. Biotechnolodzy potrafią usunąć geny odpowiedzialne za powstanie narośli na łodygach i w ich miejsce wstawić dowolny inny gen (bakterii nie robi to różnicy, jaki gen niesie), który zostanie wprowadzony do rośliny. Zamiast powstania narośli roślina otrzyma odporność na np. herbicydy - środki ochrony roślin.
Jak już wspomniałem dzięki tej bakterii możliwe są modyfikacje roślin dwuliściennych: soi, rzepaku, bawełny i tytoniu, gdyż ta bakteria ma zdolność infekowania tylko roślin dwuliściennych.
Oczywiście metody modyfikacji są patentowane przez koncerny biotechnologiczne. Z ciekawostek, udało się zmodyfikować rośliny za pomocą symbiotycznych bakterii:

(…)

… o zniszczenie uprawianych roślin. Giną
wtedy chwasty, przeżywają rośliny uprawne. Do rośliny wprowadzany jest gen, który odpowiada za produkcję enzymu rozkładającego dany herbicyd. 2. Odporność na szkodniki - modyfikacja Bt. Wprowadza się geny z bakterii glebowej Bacillus
thuringensis, odpowiedzialne za produkcję toksycznego białka dla owadów - szkodników. Gdy szkodnik zje fragment rośliny to zginie. Białko…
…, która wielu się podoba 6. Modyfikuje się także rośliny ozdobne dla intensywniejszej barwy Truskawki aby było odporniejsze na przymrozki. Winogrona bez pestek. Mniejsze wymiary główek kapusty. „Słodkie ziemniaki" - wprowadzenie genu odpowiedzialnego za wytwarzanie słodkiego białka - taumatyny (podobnie powstał „słodki ogórek”). Bardziej kruchy seler. Itd.
Chciałbym teraz powiedzieć co nieco o tym jak wygląda sytuacja…
… modyfikowaną genetycznie sałatę, którą jedząc można zaszczepić się przeciw WZW typu B. Tutaj chciałbym pokazać sklepy prowadzące sprzedaż GMO.
I na sam koniec. Greenpeace w 2006 zrobił listę znanych marek, które produkują produkty zawierające składniki GM. Mam nadzieję , że udało mi się zaciekawić państwa tym tematem. To nie jest oczywiście wszystko, co dotyczy GMO. Jednak 15 min to zdecydowanie…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz