Pektyny

Nasza ocena:

5
Pobrań: 140
Wyświetleń: 1694
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Pektyny - strona 1 Pektyny - strona 2 Pektyny - strona 3

Fragment notatki:


Pektyny Występują w ścianach komórek roślinnych jako protopektyna, odgrywając rolę budulca i regulatora gospodarki wodnej;
Są heteropolisacharydami, łańcuch zbudowany z cząsteczek kwasu -D-galakturonowego, częściowo zestryfikowanego metanolem, połączonych wiązaniami α-(l-4)glikozydowymi. Na dziesięć cząsteczek -jedna L-ramnozy, wiązanie α -(1-2) - skręcenie łańcucha.
• Ponadto występowanie krótkich, kilkucząsteczkowych łańcuchów bocznych galaktanów, arabanów i ksylanów.
• Zdolność do wiązania wody i tworzenia żeli, roztwory posiadają dużą
lepkość. Pektyny podział 1. Substancje pektynowe - mieszaniny pektyn z substancjami towarzyszącymi, takimi jak pentozany czy heksozy;
2.ProtopektYna - tworzy właściwe lepiszcze niezdrewniałych ścian komórkowych. Nierozpuszczalne w wodzie naturalne substancje macierzyste pektyn, po ostrożnej hydrolizie otrzymuje się pektyny. 3. Pektyny właściwe - rozpuszczalne w wodzie kwasy poligalakturonowe różniące się stopniem estryfikacji i neutralizacji:
• Wysokometyhwana - (WM) stopień estryfikacji 50%, tworzenie żeli w roztworach pH60% (dżemy, galaretki wyokosłodzone);
• Nis komety Iow ana - (NM) stpień zmetylowania

(…)

… pektyn, wolne od grup metoksylowych. Na skalę przemysłową otrzymuje się z wytłoków owoców cytrusowych i jabłek. Ekstrakcja zakwaszoną wodą (pH 1.5-3), 60-100°C, preparaty otrzymane przez nierozpuszczalne sole (Al3^ lub wytrącenie alkoholem (etylowym, izopropylowym).
• W organizmie żadne przemiany nie zachodzą - od jamy ustnej do jelita grubego; w jelicie grubym flora bakteryjna częściowo rozkłada…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz