PODZIAŁ ZWIĄZKÓW PEKTYNOWYCH
Związki pochodzenia roślinnego, w częściach roślin zielonych, owocach - porzeczkach, śliwkach, cytrusy
Protopektyna nierozpuszczalna w H2O ( w Sc kom roslin, powst przez połączenie łańcuchów pektynowych Ca+Mg za pomocą COOH)
Pektyna rozpuszczalna w wodzie
(duzo w soku owocowym,powst przez działanie na protopektyne rozcieńczonym kwasem lub enzymem)
Kwas pektowy Element kw galakturonowego, grupy COOH łączą się z kationami Ca, wytraca się nierozpuszczalny PEKTYNIAN WAPNIA
Pektyniany
Sole kw pektynowegoi pektyny z gr metoksylową
Kwas pektynowy- obecne sa gr metylowe
PEKTANY-brak gr metylowych
ENZYMY PEKTYNOLITYCZNE
DESTRYFIKUJĄCE Np. PME
DEPOLIMERYZUJĄCE
Hydrolazy (z wodą )
Liazy (bez wody)
DROBNOUSTROJE PEKTYNOLITYCZNE
Bakterie; Bacillus Macerans, Erwinia carotovora
Clostridium pectinovorum
Pleśnie: Aspergillus Niger
Penicillum
Fusarium
ZASTOSOWANIE ENZYMOW PEKTYNOLITYCZNYCH
Przemysł rolno-spożywczy: *przetwórstwo owoców * Produkcja kawy
Przemysł fermentacyjny !!!!!!!PSUCIE ŻYWNOŚCI I CHOROBY ROŚ *Winiarstwo
*Produkcja wodek i likierów
Przemysł Lniarski
Obrobka łodyg lnianych
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)