Hipoteza Shallenbergera

Nasza ocena:

5
Pobrań: 14
Wyświetleń: 1708
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Hipoteza Shallenbergera - strona 1 Hipoteza Shallenbergera - strona 2

Fragment notatki:


Hipoteza Shallenbergera • Smak słodki powstaje wskutek odwracalnego łączenia się grup funkcyjnych cząsteczek odległych od siebie o 0.26 nm; • Jedna - działa jako donor protonu AH, druga - jako akceptor protonu B. • Podczas oddziaływania na receptor smaku grupy te łączą się odwracalnie za pomocą wiązań wodorowych z odpowiadającymi jednostkami na receptorze. Shallenberger i Lindley Hipoteza oddziaływania AH-B-y Trzecie miejsce wiązania się cząsteczki związku z odpowiednim miejscem receptora smakowego o charakterze hydrofobowym (np. grupa metylenowa przy węglu C-6 w glukozie i grupa metylenowa występuj ąca w pierścieniu sześcioczłonowym we fruktozie)
Talica 5.5. W ła ś ciwo ś ci słodzące cukrów
Talica 5.6. Stę ż enia sacharydów i alditoli w roztworach wodnych o tej samej intensywn o ści smaku , s łodkiego
Tabela 5. Zawartość cukrów w niektórych przetworach owocowych
Tabela 4. Przeciętna zawartość cukrów w wybranych gatunkach owoców i warzyw
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz