Prezentacja "Zmysł smaku"

Nasza ocena:

5
Pobrań: 700
Wyświetleń: 5033
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Prezentacja Prezentacja Prezentacja

Fragment notatki:




...Smak to jeden z podstawowych zmysłów dostępnych organizmom, służący do chemicznej analizy składu pokarmu.
Możemy rozpoznawać smaki dzięki kubkom smakowym zakończonym pręcikami.
Są one rozmieszczone głównie w brodawkach języka, ale też rozrzucone np. na podniebieniu miękkim i tylnej ścianie gardła.
Te wyspecjalizowane w odbiorze różnych smaków kubki tworzą jakby pierścień, który ze wszystkich stron otacza kęs pokarmu.
Oceniają, ile w nim goryczy, słodyczy, kwaśności i słoności. Następnie te informacje trafiają do mózgu, który je analizuje
Pręciki smakowe wychodzące z komórki smakowej odbierają bodźce tylko od substancji rozpuszczalnych w wodzie (np. w ślinie). Ciała nierozpuszczalne w wodzie (np. plastik) są smaku pozbawione...


..,.Badania nad zmysłem smaku zapoczątkowano już w czasach starożytnych. Prowadził je Arystoteles, a także Hipokrates. Arystoteles poza smakami głównymi, czyli gorzkim i słodkim, wyróżniał kilka innych: soczysty, cierpki, ostry, słony, kwaśny
Bardziej intensywne badania nad smakiem zaczęto przeprowadzać dopiero w XIX wieku, w dobie rewolucji przemysłowej, kiedy to smak, a właściwie zachowanie smaku i przedłużenie jego trwałości, stało się kluczowym celem w przemyśle spożywczym. Wyróżniono wtedy cztery główne smaki: gorzki, słodki, słony oraz kwaśny.
Na początku XX wieku, a mianowicie w 1909 roku, japoński psychofizyk Kikunae Ikeda odkrył piąty smak i nazwał go umami (smaczny lub wyśmienity).W 2000 roku oficjalnie dołączono nowy smak do pozostałej czwórki.
Smak słodki- węglowodany, głównie cukry proste i dwucukry - największe zagęszczenie receptorów słodkiego smaku jest na koniuszku języka...

... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (1)

Zaloguj się, aby dodać komentarz

antekgorski11 napisał(a):

2018-04-13 17:07:41

D O B R E P O M A R A Ń C Z O W E