Prof dr hab. Anna Litwińczuk - strona 3

note /search

Wykład - ocena i klasyfikacja drobiu, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Pobrań: 294
Wyświetleń: 2009

OCENA I KLASYFIKACJA DROBIU Odbiór jakościowy i ilościowy drobiu rzeźnego odbywa się w zakładzie ubojowym w obecności kontrahenta. Obejmuje między innymi: sprawdzenie aktualnego świadectwa zdrowia przez urzędowego lekarza weterynarii ogólne sprawdzenie kondycji ptaków przywiezionych do uboju sp...

Wykład - odczyn pH mięsa, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Pobrań: 588
Wyświetleń: 2261

Odczyn mięsa (pH) Podstawowym kryterium jakościowym jest kwasowość mięsa. Jej znaczenie jako wskaźnika przydatności technologicznej wynika z wpływu pH na: mikrostrukturę mięsa rozwój mikroflory rozkład gnilny aktywność układu enzymatycz...

Wykład - okres prewencji, po zabiegu chemicznym mięsa, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Pobrań: 14
Wyświetleń: 784

OKRES PREWENCJI Czyli czas, w którym po zabiegu chemicznym ludzie lub zwierzęta nie mogą wchodzić na teren obiektu objętego zabiegiem (plantacje, pomieszczenie dla zwierząt, magazyn) bez narażenia swojego zdrowia. Instytut Ochrony Roślin przeds...

Wykład - opakowania na jaja, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Pobrań: 91
Wyświetleń: 686

OPAKOWANIA NA JAJA Do znaków obowiązkowych na opakowaniu należą: *klasa jakości i wagowa *data pakowania *liczba jaj *data minimalnej trwałości *numer centrum pakowania *nazwa lub znak centrum pakowania Na opakowaniu musi być: *data minimalnej trwałości lub „najlepiej spożyć przed” *nazwa,...

Wykład - pakowanie mięsa, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Pobrań: 21
Wyświetleń: 840

PAKOWANIE MIĘSA PAKOWANIE W PRÓŻNI Polega na usunięciu powietrza z opakowania wykonanego z materiału o wystarczającej barierowości, a następnie szczelnym jego zamknięciu przez zgrzewanie. W ten sposób mogą być pakowane duże kawałki mięsa odkos...

Wykład - produkty mleczne, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Pobrań: 77
Wyświetleń: 658

PRODUKTY MLECZNE Masło- wskutek mechanicznego oddziaływania np. (wstrząsów) kuleczki tłuszczowe w mleku lub śmietanie zbijają się w gronka, następnie w ziarna, które po oddzieleniu maślanki, przepłukaniu i wygnieceniu stanowią produkty zwane masł...

Wykład - produkty pszczele, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Pobrań: 161
Wyświetleń: 875

PRODUKTY PSZCZELE: -mleczko pszczele -propolis -jad -wosk -kit -pyłek kwiatowy -pierzga Według Polskiej Normy miodem pszczelim określamy produkt spożywczy wytworzony przez pszczoły z

Wykład - produkty suszone jaj, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Pobrań: 35
Wyświetleń: 1134

PRODUKTY SUSZONE JAJ WYDAJNOŚĆ PRODUKTÓW SUSZONYCH: z 1000 jaj w skorupkach otrzymuje się 50 kg mrożonej masy jajowej lub: *21 kg mrożonego żółtka *29 kg mrożonego białka Waha się to: *13,5 kg proszku jajowego *9,7 kg żółtka w proszku *3,8 kg białka w proszku Do produkcji mrożonej masy jajo...

Wykład - profile i części skóry, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Pobrań: 98
Wyświetleń: 574

Profil i części skóry: Skóra na karku wykazuje luźniejszy splot włókien, jakkolwiek np. w skórze byka kark jest częścią najgrubszą, to nie jest częścią najlepszą. Stanowi on 20-25% całej powierzchni skóry. Boki- luźniejsza struktura i większa grubość. W tej części wyraźnie odznaczają się pachwiny,...

Wykład - pyłek mleko jad pszczeli, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Pobrań: 98
Wyświetleń: 910

PYŁEK, MLEKO, JAD PSZCZELI PYŁEK KWIATOWY pszczoły zbieraczki zbierają z pylników roślin. Po zmieszaniu z odrobiną własnej śliny lub nektaru i sformowaniu w pakiety umieszczają go w koszyczkach