PRODUKTY MLECZNE
Masło- wskutek mechanicznego oddziaływania np. (wstrząsów) kuleczki tłuszczowe w mleku lub śmietanie zbijają się w gronka, następnie w ziarna, które po oddzieleniu maślanki, przepłukaniu i wygnieceniu stanowią produkty zwane masłem (z mleka krowiego).
Śmietana- kuleczki tłuszczowe znajdujące się w mleku pozostającym w spokoju dążą stale ku górze, gromadząc się w górnej warstwie. W skutek tego następuje pewnego rodzaju rozwarstwienie się słupa mleka. Powstałą w ten sposób górną warstwę mleka nazywamy śmietanką lub śmietaną.
Mrożone desery mleczarskie (lody)- produkty uzyskane z mrożonej mieszaniny (masy lodowej) mleka, w różnej postaci, śmietany, jaj, owoców, cukru, kakao lub innych dodatków odżywczych, smakowych i aromatycznych, odpowiednio skomponowanych.
Gatunki cukru mlekowego:
-farmaceutyczny
-rafinowany
-techniczny
KAZEINA KWASOWA- jest to kazeina otrzymana przez wytrącenie jej z mleka odtłuszczonego kwasem mlekowym wprowadzonym do mleka z ukwaszoną serwatką, przez odpowiednią obróbkę skrzepu i wysuszenie.
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)