To tylko jedna z 2 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
MLEKO I PRODUKTY MLECZNE Skład chemiczny mleka Składniki / zawartość
Woda 87,8%
Białka 3,1%
W tym kazeina 2,5%
Tłuszcz 3,6%
Węglowodany 4,6%
Mleko jest cennym źródłem wapnia i fosforu.
W mleku występują drobnoustroje: pożyteczne (bakterie kwasu mlekowego)
szkodliwe (gnilne)
niebezpieczne bakterie chorobotwórcze
Procesy w produkcji mleka: odwirowanie
normalizowanie
pasteryzowanie
sterylizowanie
sterylizacja w systemie UHT, apertyzacja
homogenizowanie
kondensowanie (zagęszczanie)
proszkowanie (suszenie)
Z astosowanie mleka w produkcji gastronomicznej napoje zimne - koktajle
napoje cieple - kakao, czekolada, kawa mleczna, bawarka
zupy - podawane na śniadanie, chłodniki, mleczno owocowe
desery - kisiele mleczne, mleczka
Składnik lub dodatek do potraw : podprawianie zup dietetycznych, podstawa sosów, ciasto naleśnikowe.
Wybrane produkty z mleka: napoje mleczne fermentowane (mleko ukwaszone, jogurt, kefir)
śmietana i śmietanka
mleko skondensowane
maślanka
masło
mleko w proszku
Napoje fermentowane otrzymuje się z mleka pasteryzowanego.
Produkcja mlecznych napojów fermentacyjnych: dobór surowca
normalizacja
homogenizacja
pasteryzacja
chłodzenie
zaszczepianie bakteriami kwasu mlekowego
Śmietanka - jest to produkt uzyskany w wyniku, wirowania mleka surowego, a następnie poddany pasteryzacji
Tortowa 36%
Kremowa 30%
Tłusta 18%
Niskotłuszczowa 9 do 12%
Śmietana - wyprodukowana ze śmietanki z dodatkiem specjalnych kultur baterii
Mleko zagęszczone to produkt z mleka pasteryzowanego, z którego usunięto część wody.
Mleko zagęszczone bez dodatków zawiera co najmniej 25% suchej masy. Można poddać homogenizacji.
Maślanka otrzymuje się ze śmietany przerobowej pasteryzowanej
Mleko w proszku - otrzymuje się przez odparowanie wody z mleka.
Sery są źródłem pełnowartościowego białka oraz tłuszczu zwierzęcego i z powodzeniem mogą zastąpić mięso.
Rodzaj użytego mleka: ser z mleka koziego
ser z mleka krowiego
ser z mleka owczego
Rodzaj skrzepu: podpuszczkowe
miękkie
twarde
kwasowe
kwasowo-podpuszczkowe
Zawartość tłuszczu w suchej masie 50% śmietankowe
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (1)
Dariusz napisał(a):
2020-08-24 02:01:10
Przy próbie odczytu pobranego pliku „pdf” wyświetla zły format!