To tylko jedna z 2 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
OPAKOWANIA NA JAJA
Do znaków obowiązkowych na opakowaniu należą:
*klasa jakości i wagowa
*data pakowania
*liczba jaj
*data minimalnej trwałości
*numer centrum pakowania
*nazwa lub znak centrum pakowania
Na opakowaniu musi być:
*data minimalnej trwałości lub „najlepiej spożyć przed”
*nazwa, adres i numer zakładu pakowania
*PL- weterynaryjny numer identyfikacyjny
*liczba znakowanych jaj
*klasa jakości („klasa A”, „A” lub „świeże”)
Data minimalnej trwałości lub „najlepiej spożyć przed”:
*dzień- liczba od 1 do 31
*miesiąc- liczba od 1 do 12
Datą minimalnej trwałości znakuje się w momencie pakowania jaj. Dat minimalnej trwałości nie powinna przekraczać 28 dni od daty zniesienia jaj i powinna być uzupełniona zaleceniem „jaja po zakupie należy przechowywać w temperaturze chłodziarki”
*jaja klasy A nie mogą być myte, czyszczone i nie powinny być poddane utrwaleniu
*są to normalne jaja do konsumpcji w gospodarstwach domowych
*jaja klasy B lub „jaja 2 klasy” jakości lub niesklasyfikowane można przeznaczyć tylko do zakładów przemysłu spożywczego dopuszczonych zgodnie z Dyrektywą 89/437/EWG i do przemysłu niespożywczego
Kryteria podziału jaj na klasy jakości: *stan skorupy i kutykuli
*stan komory powietrznej
*białko *żółtko
*stan tarczki zarodkowej
*zapach jaja
Dla klasy „A” na opakowaniu podaje się:
*metodę chowu
*klasę wagową
*kod producenta (na skorupie jaja)
NA OPAKOWANIU
Metody chowu dla klasy „A”:
*jaja z wolnego wybiegu
*jaja ze ściółki
*jaja z chowu klatkowego
Na opakowaniu jest umieszczana klasa wagowa literami lub odpowiednim zakresem klasy wagowej.
NA SKORUPIE
*kod producenta
*S-PL - weterynaryjny numer identyfikacyjny- sposób chowu i pochodzenie np. S- dla chowu klatkowego
Na opakowaniu można umieścić także:
*informację o rodzaju żywienia kur
*kod zakładowy producenta handlu detalicznego
Państwa członkowskie są zobowiązane co rok informować Komisję o liczbie kur i jaj oznakowanych systemem chowu i o metodach kontroli chowu.
Odbiór jaj od producenta odbywa się każdego trzeciego dnia roboczego. Jaja znakowane jako „ekstra” odbierane są codziennie.
Do jaj przeznaczonych do bezpośredniego spożycia ustalono szczegółowe wymagania sanitarne, które powinny być zachowane podczas obrotu.
(…)
… mogą być przeklasyfikowane do klas niższych
*opakowania transportowe powinny być zaopatrzone w numerowaną etykietę lub banderolę zabezpieczającą opakowanie przed otwarciem (wydana pod nadzorem właściwego urzędu)
*Banderole białe z czarnym nadrukiem używane są do opakowań jaj świeżych klas A lub B.
*Banderole żółte- do opakowań transportowych jaj świeżych nie sortowanych pochodzących z ferm zlokalizowanych w UE…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)