Prof dr hab. Anna Litwińczuk

note /search

Mięso - wykład - definicja, rodzaje, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Pobrań: 441
Wyświetleń: 2975

Mięso - wszystkie części zwierza rzeźnych oraz łownych nadające się do spożycia przez ludzi./ stanowią mięsnie szkieletowe wraz z przynależna tkanka tłuszczowa łączną i kostna pochodzącą z tusz, pół tusz lub ćwierć tusz poszczególnych zwierząt rzeźnych. Zwierzęta rzeźne - hodowane chowane lub utrzy...

Wykład - barwa mięsa, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Pobrań: 217
Wyświetleń: 1148

Barwa mięsa: Typowe czerwona zabarwienie świeżego mięsa jest powodowane przez białka: Mioglobinę- barwa wiśniowo-czerwona Oksymioglobinę- utlenowana postać mioglobiny Metmioglobinę Mioglobiny- barwa brunatna, stanowią ok. 90% barwników mięs...

Wykład - budowa skóry, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Pobrań: 231
Wyświetleń: 1386

BUDOWA SKÓRY a) Warstwa podskórna (subcutis) łącząca skórę z tuszą zwierząt b) Skóra (cutis) składająca się z naskórka (epidermis) i skóry właściwej (derma) c) Okrywa włosowa (pilis) Ponadto w skórze znajdują się gruczoły łojowe i potowe...

Wykład - budowa włókna wełny, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Pobrań: 224
Wyświetleń: 1379

Budowa włókna wełny: Dzięki swojej budowie włókno wełny jest bardzo elastyczne. We wnętrzu włókna splatają się ze sobą spiralnie dwie różnorodne części o różnym składzie chemicznym. W skład kreatyny wełny wchodzą następujące pierwiastki: węgiel 50-52% tlen 20-25% azot 16-17% wodór 6,5-7,5% si...

Wykład - cechy mięsa, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Pobrań: 203
Wyświetleń: 1239

CECHY MIĘSA SPOISTOŚĆ I KONSYSTENCJA Miarą ich jest opór jaki stawia mięso sile rozrywającej lub odkształcającej. O konsystencji mięsa można wnioskować po oporze jaki stawia pod naciskiem palca, natomiast spoistość wnioskujemy po sile rozrywają...

Chłodzenie mięsa - wykład, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Pobrań: 63
Wyświetleń: 889

CHŁODZENIE MIĘSA Konserwacja tym sposobem powoduje najmniejsze zmiany jakościowe produktu. Tylko nieznacznie obniżają się właściwości organoleptyczne i wartość odżywcza produktu. Głównym zadaniem w tych technologiach jest odprowadzenie na...

Wykład - drób rzeźny, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Pobrań: 413
Wyświetleń: 1736

DRÓB RZEŹNY Do drobiu rzeźnego zalicza się ptaki gospodarskie hodowane w celu uzyskania z nich jaj, mięsa i pierza. Drób grzebiący: KURY nieśny lekki nieśny średnio ciężki mięsny INDYKI lekki średni ciężki PERLICE PRZEPIÓRKI W obrębie gatunków perlice, przepiórki japońskie, gęsi nie wyr...

Fizyczne cechy mleka - wykład, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Pobrań: 315
Wyświetleń: 2751

FIZYCZNE CECHY MLEKA Obce zapachy i posmaki w mleku są wywołane przez: - mechaniczne (niekiedy chemiczne) zanieczyszczenia mleka nawozem, ziemią, kurzem i chłonięcie zapachów z otoczenia np. amoniaku - skarmianie niewłaściwych pasz np. zepsutej kisz...

Wykład - gnicie ryb, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Pobrań: 63
Wyświetleń: 1267

GNICIE RYB charakteryzuje się wydzielaniem na zewnątrz produktów rozpadu białka, tj.: siarkowodór, amoniak, trójmetyloamina, indol i inne. Bardzo szkodliwe są substancje takie jak jady bakteryjne, zwane toksynami. Takie gnijące ryby nie nadaj...

Wykład - grupy towarowe ryb, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Pobrań: 105
Wyświetleń: 917

GRUPY TOWAROWE RYB Za podstawowa jednostkę podziału towarów rybnych przyjęto nazwę handlową, która stanowi nazwę artykułów pochodzących z surowca o jednakowych cechach użytkowych, przygotowanego do obrotu według jednakowych czynności i zabiegów technologicznych. Towary rybne dzielą się równorzędnie...