Wykład - ocena i klasyfikacja drobiu, sem IV

Nasza ocena:

3
Pobrań: 294
Wyświetleń: 2009
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Wykład - ocena i klasyfikacja drobiu, sem IV - strona 1

Fragment notatki:

OCENA I KLASYFIKACJA DROBIU
Odbiór jakościowy i ilościowy drobiu rzeźnego odbywa się w zakładzie ubojowym w obecności kontrahenta.
Obejmuje między innymi:
sprawdzenie aktualnego świadectwa zdrowia przez urzędowego lekarza weterynarii
ogólne sprawdzenie kondycji ptaków przywiezionych do uboju
sprawdzenie wygłodzenia (na 12 godzin przed ubojem ptaki powinny być głodzone)
sprawdzenie obrażeń mechanicznych
W przypadku stwierdzenia odchyleń, wobec właściciela drobiu stosowane są sankcje ekonomiczne np. w postaci obniżenia ceny za 1 kg żywca lub rozliczenie dostawy partii drobiu odbywa się po klasyfikacji jakościowej na pakowni.
ODCHYLENIA:
mętne oko obrzęk lub wyciek z oczu
wyciek ropny z dzioba
wrzody i rany na grzebieniu
nastroszenie i matowatość piór
W Polsce najczęściej spotykane obecnie rasy brojler mięsnych to:
COBB 500
ROSS
HUBARD FLEX
Są to kurczęta o białym upierzeniu, z dobrze wykształconymi mięśniami na piersiach i nogach.
Gęś kołudzka
gęś ta stanowi 90% populacji gęsi w kraju. Jest stale doskonalona w kierunku uzyskania maksymalnej ilości mięśni. Gęś ta dostosowana jest do krajowych warunków środowiskowych. Tuczona w odpowiednich warunkach w okresie do 17 tygodni osiąga masę ciała od 5,5-6,5 kg.
tuszki posiadają odpowiednią budowę ciała, wytuczone
żywiona wyłącznie owsem
średnie zużycie dzienne owsa na 1 sztukę to 500-600 g.
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz