PRODUKTY PSZCZELE:
-mleczko pszczele
-propolis
-jad
-wosk
-kit
-pyłek kwiatowy
-pierzga
Według Polskiej Normy miodem pszczelim określamy produkt spożywczy wytworzony przez pszczoły z nektaru roślin lub spadzi.
Podstawowym surowcem z którego powstaje miód- jest słodka, wonna, substancja zwana nektarem wytwarzanym przez kwiaty, zwabiająca owady- zapylacze.
Składnikiem nektaru są węglowodany (cukrowce):
-cukry proste glukoza i fruktoza
-dwucukier sacharoza
O kolorze miodu w dużej mierze decyduje barwniki roślinne znajdujące się w nektarze. Należą do nich żółty karoten i ciemnożółty lub zielony ksantofil.
Drugim rodzajem surowca miodowego jest spadź, składająca się głównie z wydalin żerujących na roślinach mszyc, rzadziej czerwców.
Obliczono, że pokolenie jednej mszycy w ciągu 3 miesięcy może rozmnożyć się do 3,2 ml osobników.
Jednorazowo pszczoła przynosi zwykle do ula 15-40 mg nektaru. Następnie zostaje on umieszczony w komórkach plastra. Wpływ na przebieg dojrzewania miodu i jakości końcowego produktu:
-okres
-czas trwania
-intensywność pożytku nektarowego
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)