Biotechnologia żywności - strona 3

Skażenie mikrobiologiczne żywności - omówienie

  • Uniwersytet Łódzki
  • Biotechnologia żywności
Pobrań: 133
Wyświetleń: 2037

Skażenie mikrobiologiczne żywności Czynniki wpływające na skażenie mikrobiologiczne żywności: EGZ Warunki uprawy (głębokość, nawożenie naturalne, ścieki), hodowli (warunki sanitarno-higieniczne) Mikroflora środowiska naturalnego Ludzie (nosicielstwo, choroby) Warunki zbioru (uszkodzenia mechani...

Kierunki wykorzystania, produkty - omówienie

  • Uniwersytet Łódzki
  • Biotechnologia żywności
Pobrań: 28
Wyświetleń: 1113

Soja - charakterystyka surowca, kierunki wykorzystania, produkty (także tradycyjne) Preparaty sojowe: Ziarno zawiera do 45% białka, 20% tłuszczu, Wit z gr B Wysoka zawartość fitoestrogenów (korzystne dla mężczyzn?) Stachioza- węglowodan, zapach fasolowo-grochowy, działania gazotwórcze Koncentra...

Biotechnologia żywności, Właściwości kwasu octowego - omówienie

  • Uniwersytet Łódzki
  • Biotechnologia żywności
Pobrań: 35
Wyświetleń: 1645

KWAS OCTOWY - właściwości Acetobacter: Pałeczki 1-4 µm Urzęsienie peritrichalne Niesprzyjających warunkach formy inwolucyjne W pożywkach z alk etylowym/ sacharydami rosną w postaci: Suchej, pomarszczonej błonki (Acetobacter pasteurianus) Grubszej, gładkiej z tendencja wspinania się po ściank...

Dodatki do żywności - omówienie

  • Uniwersytet Łódzki
  • Biotechnologia żywności
Pobrań: 140
Wyświetleń: 1645

Skróty: FAO Food and Agriculture Organization WHO World Health Organization JECFA Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives DODATKI DO ŻYWNOŚĆI- WPROWADZENIE Podwyższenie standardów życia dąży się do produkcji żywności atrakcyjnej, spełniającej oczekiwania klientów nowsze, szybsze techni...

Zarządzanie jakością w przemyśle spożywczym - omówienie

  • Uniwersytet Łódzki
  • Biotechnologia żywności
Pobrań: 126
Wyświetleń: 1323

Zarządzanie jakością w przemyśle spożywczym: wyjaśnij skróty (polski): GMP, GHP, HACCP, CCP, CA, FAO, WHO, QACP, TQM Higiena żywności Prawo żywnościowe Higiena żywności- warunki zapewniające otrzymanie zdrowej i bezpiecznej żywności Prawo żywnościowe- zespół norm dotyczących zasad wytwarzania i ...

Pytania egzaminacyjne 2012 - Probiotyk

  • Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  • prof. dr hab. Włodzimierz Grajek
  • Biotechnologia żywności
Pobrań: 21
Wyświetleń: 490

1. białka a GMO przykłady bialek które powstały w GMO i sa wykorzystywane w żywności, 2.wymienić metabolity bakterii kw. mlekowego, 3. enzymy od czego zależy ich funkcjonalność chodziło mu o konformację natywną 1)

Skrypt do o produkcji pieczywa

  • Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  • prof. dr hab. Włodzimierz Grajek
  • Biotechnologia żywności
Pobrań: 119
Wyświetleń: 889

Mikroorganizmy w przemyśle piekarskim Przez tysiąclecia fermentacja ciasta chlebowego przebiegała w sposób samorzutny - uboga jakość i asortyment pieczywa. Współcześnie przemysł piekarski korzysta z czystych kultur mikroorganizmów, które wypierają stopniowo tradycyjne naturalne zakwasy. Kultury s...

Pytania egzaminacyjne 2013

  • Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  • prof. dr hab. Włodzimierz Grajek
  • Biotechnologia żywności
Pobrań: 42
Wyświetleń: 364

Zaproponuj fermentowany probiotyki z ziaren pszenicy - schemat produkcyjny, wszystkie etapy po kolei. W jaki sposób metodami biologicznymi utrwalisz owoce aronii i wyjaśnij dlaczego akurat tą metodą. Zaproponuj produkcję dodatku smakowego z mięs...