Opracowanie - mrożonki owocowe i warzywne, sem V
- Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
- Towaroznawstwo żywności
, usuwanie szypułek, obieranie, usuwanie gniazd nasiennych) Blanszowanie (powoduje inaktywację enzymów, np...
Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej.
, usuwanie szypułek, obieranie, usuwanie gniazd nasiennych) Blanszowanie (powoduje inaktywację enzymów, np...
takie jak blanszowanie, gotowanie, istotnie redukują poziom zanieczyszczeń metalami ciężkimi. ...
, tlenu, enzymów i jonów metali. Blanszowanie może zapobiegać enzymatycznemu utlenieniu lipooksydazy...
: suszenie zamrażanie (blanszowanie) sterylizacja marynowania kwaszenie (kiszenie) solenie 85g suszu = 450g...
, wilgotność, tekstura, skład obróbka wstępna: mycie, obieranie, sortowanie, krojenie, blanszowanie (czas, temp...
ciemnienie enzymatyczne i następujące po nim szybkie schłodzenie to blanszowanie. 10. Temperatura miąższu...
blanszowania Warzywa- wstępnie blanszowane (krótkie gotowanie w wodzie 80-100stC), przy głębokim mrożeniu Mięso...
do sterylizatora celem uzyskania próżni BLANSZOWANIE - proces termiczny polegający na poddaniu surowych produktów...
: składowanie surowców przed procesem technologicznym , blanszowanie, procesy konserwowania - witamina...
. Obgotowywanie (blanszowanie) Polega na krótkim działaniu wody w temperaturze 80-100°C. Wrzucenie partii surowca...