Metale ciężkie w żywności - omówienie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 28
Wyświetleń: 938
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Metale ciężkie w żywności - omówienie - strona 1

Fragment notatki:

Metale ciężkie w żywności
Pierwiastki śladowe występują w sposób naturalny w środowisku człowieka. Pozytywnego działania na organizm człowieka nie stwierodzono w przypadku Hg, Pb i Cd.
Przy wyższych (ponad naturalnych) stężeniach niebezpieczne mogą być także As, Cr, C, Cu, Ni, Mb iZn
Do żywności metale ciężkie przenikają głownie z powietrza atmosferycznego, gleby i wody. Źródłem skażenia żywności metalami ciężkimi mogą być także procesy technologiczne. Zanieczyszczenia mogą pochodzić ze środków pomocniczych stosowanych przy produkcji żywności, aparatury, naczyń i opakowań. Szacuje się, że około 80-90% całkowitego pobrania metali ciężkich do org. następuje z żywnością, natomiast reszta przez ukł oddechowy. Poziom pobrania metali ciężkich z racji pokarmowych zależy nie tylko od zawartości zanieczyszczeń w surowcach i środkach spożywczych, ale również od sposobu postępowania z surowcem przed jego spożyciem i przetwarzaniem. Staranne mycie i czyszczenie surowców roślinnych w zacznym stopniu może obniżyć ilość zawartych w nich metali ciężkich. Operacje tech takie jak blanszowanie, gotowanie, istotnie redukują poziom zanieczyszczeń metalami ciężkimi.
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz