To tylko jedna z 32 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
przemysł owocowo-warzywny zajmuje się przetwarzaniem: - surowce podstawowe: owoce, warzywa, grzyby - surowce pomocnicze są dostarczane przez inne gałęzie przemysłu np.: przyprawy, sól, cukier, kwasy, substancje zagęszczające, opakowania. trudności organizacyjne w przemyśle owoc-warzywnym : - bardzo mała trwałość surowców wynikająca z faktu, że są to surowce o dużej zawartości wody (np.: ogórek do 96%, pomidor do95%) - duże wahania w plonach (duży plon - niska cena ; plony duże nie przymrozkowa wiosna) - duża różnorodność owoców i warzyw, a w obrębie gatunku duża różnorodność odmian , o różnym stopniu przydatności do przerobu. - duża liczba kierunków przerobowych wymagających różnych metod konserwowania np.: pomidor - koncentrat pomidorowy, sok, sałatki,mrożonki zadania stawiane przed przemysłem owoc-warzywnym : zagospodarowanie tego co wyprodukuje ogrodnictwo ; ilość przerobionego surowca zależy potrzeby zapotrzebowania konsumenta. owoce i warzywa są źródłem witamin i soli mineralnych ; ważne są również węglowodany . obecne spożycie owoców , warzyw i koncentratów - 140-150kg ; z czego 1/3 spożywanej ilości jest w i półroczu - wynika to z podaży i ceny . przem. owoc-warzyw. może przerabiać surowce nie nadające się już do konsumpcji np. śliwki , które już przyschły na drzewie są przeznaczane do suszenia. rozwój przemysłu o-w wymusza rozwój ogrodnictwa , przem. produkującego opakowania. zbiory wahają się corocznie od 1 tyś. do 2 tyś. ton . owoce : ( wg zmniejszającej się ilości zbiorów) jabłka, śliwka, wiśnia, grusza, czereśnia, truskawka, porzeczka, malina, agrest warzywa (zbiory 4-5 większe niż owoców) : kapusta (ok.1/3 wszystkich warzyw; ma działanie antyrakowe, duża ilość wit. c , soli min., substancji białkowych).marchew, buraki, cebula, pomidor, ogórek grzyby : pieczarka, boczniak, grzyby leśne grupy produktów produkowanych przez przemysł owoc-warz.: 1. napoje (soki, nektary, napoje, wina, miody pitne) 2. ogórki konserwowe 3. kapusta kiszona 4. ogórki kiszone 5. koncentrat pomidorowy 6. konserwy warzywne ( w słoikach i puszkach) 7. produkty typu dżem , marmolada metody utrwalania owoców i warzyw c el - zniszczenie tego co mogło by powodować zepsucie:
∙ drobnoustroje( bakterie, drożdże , pleśnie )
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)