To tylko jedna z 45 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
TECHNOLOGIA PRZETWÓRSTWA OWOCÓW I WARZYW PRZEMYSŁ OWOCOWO-WARZYWNY ZAJMUJE SIĘ PRZETWARZANIEM OWOCÓW, WARZYW, GRZYBÓW (SĄ TO PODSTAWOWE SUROWCE DLA TEGO PRZEMYSŁU).
SUROWCE POMOCNICZE SĄ DOSTARCZANE PRZEZ INNE GAŁĘZIE PRZEMYSŁU NP.:PRZYPRAWY, SÓL, CUKIER, KWASY, SUBSTANCJE ZAGĘSZCZAJĄCE, OPAKOWANIA.
TRUDNOŚCI ORGANIZACYJNE W PRZEMYŚLE OWOC-WARZYWNYM : BARDZO MAŁA TRWAŁOŚĆ SUROWCÓW WYNIKAJĄCA Z FAKTU, ŻE SĄ TO SUROWCE O DUŻEJ ZAWARTOŚCI WODY (NP.: OGÓREK DO 96%, POMIDOR DO95%) DUŻE WAHANIA W PLONACH (DUŻY PLON - NISKA CENA ; PLONY DUŻE NIE PRZYMROZKOWA WIOSNA) DUŻA RÓŻNORODNOŚĆ OWOCÓW I WARZYW, A W OBRĘBIE GATUNKU DUŻA RÓŻNORODNOŚĆ ODMIAN , O RÓŻNYM STOPNIU PRZYDATNOŚCI DO PRZEROBU. DUŻA LICZBA KIERUNKÓW PRZEROBOWYCH WYMAGAJĄCYCH RÓŻNYCH METOD KONSERWOWANIA NP.: POMIDOR - KONCENTRAT POMIDOROWY, SOK, SAŁATKI,MROŻONKI. ZADANIA STAWIANE PRZED PRZEMYSŁEM OWOC-WARZYWNYM : ZAGOSPODAROWANIE TEGO CO WYPRODUKUJE OGRODNICTWO ; ILOŚĆ PRZEROBIONEGO SUROWCA ZALEŻY POTRZEBY ZAPOTRZEBOWANIA KONSUMENTA.
OWOCE I WARZYWA SĄ ŹRÓDŁEM WITAMIN I SOLI MINERALNYCH ; WAŻNE SĄ RÓWNIEŻ WĘGLOWODANY . OBECNE SPOŻYCIE OWOCÓW , WARZYW I KONCENTRATÓW - 140-150KG ; Z CZEGO 1/3 SPOŻYWANEJ ILOŚCI JEST W I PÓŁROCZU - WYNIKA TO Z PODAŻY I CENY .
PRZEM. OWOC-WARZYW. MOŻE PRZERABIAĆ SUROWCE NIE NADAJĄCE SIĘ JUŻ DO KONSUMPCJI NP. ŚLIWKI , KTÓRE JUŻ PRZYSCHŁY NA DRZEWIE SĄ PRZEZNACZANE DO SUSZENIA. ROZWÓJ PRZEMYSŁU O-W WYMUSZA ROZWÓJ OGRODNICTWA , PRZEM. PRODUKUJĄCEGO OPAKOWANIA.
ZBIORY WAHAJĄ SIĘ COROCZNIE OD 1 TYŚ. DO 2 TYŚ. TON .
OWOCE : ( WG ZMNIEJSZAJĄCEJ SIĘ ILOŚCI ZBIORÓW)
JABŁKA, ŚLIWKA, WIŚNIA, GRUSZA, CZEREŚNIA, TRUSKAWKA, PORZECZKA, MALINA, AGREST WARZYWA (ZBIORY 4-5 WIĘKSZE NIŻ OWOCÓW) :
KAPUSTA (OK.1/3 WSZYSTKICH WARZYW; MA DZIAŁANIE ANTYRAKOWE, DUŻA ILOŚĆ WIT. C , SOLI MIN., SUBSTANCJI BIAŁKOWYCH).MARCHEW, BURAKI, CEBULA, POMIDOR, OGÓREK
GRZYBY :
PIECZARKA, BOCZNIAK, GRZYBY LEŚNE
GRUPY PRODUKTÓW PRODUKOWANYCH PRZEZ PRZEMYSŁ OWOC-WARZ.: NAPOJE (SOKI, NEKTARY, NAPOJE, WINA, MIODY PITNE)
OGÓRKI KONSERWOWE
KAPUSTA KISZONA
OGÓRKI KISZONE
KONCENTRAT POMIDOROWY
KONSERWY WARZYWNE ( W SŁOIKACH I PUSZKACH)
PRODUKTY TYPU DŻEM , MARMOLADA METODY UTRWALANIA OWOCÓW I WARZYW CEL - ZNISZCZENIE TEGO CO MOGŁO BY POWODOWAĆ ZEPSUCIE:
DROBNOUSTROJE( BAKTERIE, DROŻDŻE , PLEŚNIE )
ENZYMY RODZIME TKANKI ROŚLINNEJ
ZABIEGI POWODUJĄCE USUNIECIE TLENU , KTÓRY OBNIŻA JAKOŚĆ PRODUKTU
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)