Przykłady genetycznych modyfikacji surowców roślinnych - omówienie
- Uniwersytet Łódzki
- Biotechnologia żywności
a amylozą w skrobi ziemniak, kasawa, banan 6) Modelowanie jakości olejów i tłuszczów zwiększenie...
Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej.
a amylozą w skrobi ziemniak, kasawa, banan 6) Modelowanie jakości olejów i tłuszczów zwiększenie...
rozgałęzione Heteropolisacharydy nierozgałęzione rozgałęzione Skrobia: polimer glukozy amyloza (α1→4) glukoza α...
więcej wody wiąże amylopektyna niż amyloza (bo 1 jest zewn a druga wewn) skrobia 3 razy mniejsza zdolność...
), a więc całkowicie do maltozy hydrolizuje tylko amylozę, a amylopektynę tvlko w ok. 65% (rys.6.8). Glukoamylaza...
glukozy, monomery powiązane są gł wiąz glikozyd a1,4.Składa się amylozy i amylopektyny. Amyloza- polimer...
wyższych kwasów tłuszczowych frakcje skrobi: AMYLOZA → frakcja liniowa → długie, nierozgałęzione łańcuchy...
z cząsteczek glukozy ( z reszt α-D-glukozy), występująca w dwóch formach (glukanach): amylozy i amylopektyny...
substratami są jednak wielocukry należące do -glikanów, jak amyloza, amylopektyny i glikogeny...
i wzrasta w czasie kiełkowania ziarna w dojrzałym nie skiełkowanym ziarnie pszenicy wystep tylko amyloza...
Amylozy największe znaczenie mają enzymy amylolityczne amylozy prod. przez grzyby nitkowate...