Analiza chemiczna biomolekułów - cukry

Nasza ocena:

5
Pobrań: 84
Wyświetleń: 1141
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Analiza chemiczna biomolekułów - cukry - strona 1 Analiza chemiczna biomolekułów - cukry - strona 2

Fragment notatki:


Rf-  współcz opóźnienia,określa miejsce położsubsta na płytce chromatogra; wyrażający stos drogi  przebytej przez substa do drogi przebytej przez fazę ruchomą.Wartości od 0 do 1. Jest  charakterysdla danej subst i układu chromat: fazy stacjonarnej i ruchomej,w danych warunkach  chromat może służyć do jej identyfikacji. Jeżeli dana subst ma tą samą wartość współczy jaką ma  wzorzec,wyznaczoną w takich samych warunkach chromatograf to prawdopod jest identyczna ze  wzorcem Od czego zależy chromatografia? Im większe powinowactwo analitu do fazy stacjonarnej, tym  analit jest silniej przez nią zatrzymywany. Analit z adsorbentu wymywany jest fazą ruchomą. Im  silniej zatrzym analit, tym później opuszcza kolumnę (większa retencja czyli opóźnienie w stosunku  do przepływu fazy ruchomej). Rozdział następuje w wyniku wielokrotnych, selektywnych  procadsorpcji zachodzących na aktywnych powierzchn sorbentów. Oddziaływania  międzycząsteczkowe powodują, że rozdzielane subst w niejednakowym stopniu zatrzymują się na  adsorbencie.  Rozkład związków na płytce.  Polarny układ rozwijający. aldehyd octowy, ester, Kwas octowy,  octowy.  Na żelu krzemionkowym,polarność i rośnie w szeregu: węglowodory

(…)

… 11. Aceton 12. Octan etylu 13 Acetonitryl.14 Pirydyna.15
Etanol.16 Metanol17. Woda (b. duża siła elucji)18 Kwas octowy (b. duża siła elucji)- aldozy
COH– homologi aldehydu glicerynowego - ketozy COR2– homologi dihydroksyacetonu. cukry
proste należy aldehyd glicerynowy (gliceroza), ryboza,glukoza, fruktoza
. D-ryboza, D-galaktoza, D-mannoza, D-glukoza.D-fruktoza.cukry złożone-celuloza i skrobia.
Cukier z 2 reszt cukrów prostych - dicukier (disacharydem). laktoza,maltoza, cukroza,celobioza.
Oligocuky -należą dicukry: maltoza (cukier słodowy), celobioza (powtarzająca się jednostka
celulozy), laktoza (cukier mleczny) i cukroza (sacharoza, czyli cukier spożywczy).
Maltoza i celobioza składają się z dwóch reszt D-glukozy, połączonych z sobą 1,4. Policukryceluloza-polimer D-glukozy,Skrobia -polimer…
…. związki, w których alkil lub aryl połączone są
z glikozydowym atomem węgla reszty cukrowej poprzez atom azotu lub siarki. W ten sposób
powstają glikoproteiny, cukrowe analogi białek. Część cukrowa jest w nich przyłączona do
łańcucha białkowego za pomocą wiązania O- (reszta serynowa/ treoninowa)lub Sglikozydowego(reszta seryny lub cysteiny).

… zasadowym wytrąca się w postaci pomarańczowego osadu Cu2O. Z D-galaktozy w
wyniku delikatnego utleniania powstaje kwas D-galaktonowy. Utlenienie do kwasów
uronowych.Kwasy uronowe są pochodnymi aldoz, których reszta CH2OH (ostatni atom węgla)
jest utleniona do grupy karboksylowej. Utlenianie do kwasów arowych-Utlenianie aldoz silnym
utleniaczem, np.HNO3 prowadzi do kwasów arowych.Z D-glukozy powstaje kwas D…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz