Aldozy - wykład

Nasza ocena:

3
Pobrań: 91
Wyświetleń: 1288
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Aldozy - wykład - strona 1

Fragment notatki:

Aldozy:
1- Glukoza-węglowodan należący do cukrów prostych z grupy aldoheksoz. Jest białym, drobnokrystalicznym ciałem stałym; D-Glukoza jest podstawowym związkiem energetycznym dla większości organizmów, jest rozkładana w procesie glikolizy na kwas pirogronowy. Jest składowana w formie polimerów - skrobi i glikogenu. Również wykorzystywana jako substrat wielu procesów zachodzących w komórce - m.in. do produkcji celulozy. Enancjomerem D-glukozy jest L-glukoza, niewystępująca w organizmach wyższych.
2-erytroza- cukier prosty z grupy aldoz o czterech atomach węgla (tetroza) o wzorze C4H8O4, jest więc aldotetrozą. Występuje w dwóch stereoizomerycznych formach D i L. Formą występującą w naturze jest D-erytroza. Epimerem erytrozy jest treoza.
3-ryboza- pięciowęglowy cukier prosty (pentoza) należący do aldoz (aldopentoza). Wykazuje czynność optyczną (konfiguracja D(-) lub L(+)).Jest to węglowodan o wzorze sumarycznym: C5H10O5. Wchodzi w skład rybonukleozydów, nukleotydów, dinukleotydów , kwasu rybonukleinowego (RNA), niektórych koenzymów (koenzym A) i witamin (witamina B2 i B12). W organizmach żywych występuje zazwyczaj prawie wyłącznie w formie D. Jest bardzo dobrym transporterem kreatyny.
4-mannoza- węglowodan - aldoheksoza, należący do cukrów prostych. Metabolizm mannozy: najpierw podlega fosforylacji przez heksokinazę do mannozo-6-fosforanu ;który potem przekształcany jest przez izomerazę fosforanu mannozy do fruktozo-6-fosforanu.Przez polimeryzację reszt mannozy powstaje mannan.
5-galaktoza- to monosacharyd (cukier prosty), aldoheksoza, o wzorze sumarycznym C6H12O6. Wchodzi w skład dwucukru laktozy. Cukier ten nie jest spotykany w postaci wolnej. Jest wiązany z białkiem i tłuszczem. U zwierząt występuje w postaci składnika cukru mlekowego oraz składnika substancji mózgowej.
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz