Wymagania odżywcze drobnoustrojów- laboratorium 8

Nasza ocena:

3
Pobrań: 203
Wyświetleń: 1400
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Wymagania odżywcze drobnoustrojów- laboratorium 8 - strona 1 Wymagania odżywcze drobnoustrojów- laboratorium 8 - strona 2 Wymagania odżywcze drobnoustrojów- laboratorium 8 - strona 3

Fragment notatki:

Laboratorium 8. Wymagania odżywcze drobnoustrojów
Najważniejsze to: - dostępne źródło węgla - dostępne źródło azotu - źródło podstawowych pierwiastków
Pojęcia: skrobia - roślinna substancja zapasowa (polisacharyd), magazynowana w amyloplastach (wyspecjalizowane organelle) w postaci ziaren, zbudowana jedynie z cząsteczek glukozy ( z reszt α-D-glukozy), występująca w dwóch formach (glukanach): amylozy i amylopektyny; skrobia jest nierozpuszczalna w wodzie; amyloza - jedna z form skrobii; nie ma rozgałęzień i jest zbudowana z reszt glukozy połączonych wiązaniami α-1,4-glikozydowymi; obie formy są szybko hydrolizowane przez α-amylazę, enzym wydzielany przez gruczoły ślinowe i trzustkę; stanowi 20-30% i daje z jodem reakcję barwną (niebieskie zabarwienie) wskutek odkładania się jodu w spiralnych skrętach łańcuchów glukozy; jest rozpuszczalna bez pęcznienia w gorącej wodzie; amylopektyna - rozgałęziona forma skrobii, w której jedno wiązanie α-1,6-glikozydowe przypada na około 25-30 wiązań α-1,4-glikozydowych; podobna do glikogenu, choć ma mniej rozgałęzień; występuje w większych ilościach; pęcznieje w wodzie, a przy podgrzewaniu tworzy klej skrobiowy; w reakcji jodyną daje zabarwienie od purpurowego do brązowego; enzymy - skrobię hydrolizują głównie enzym trzustkowy α-amylaza i, w mniejszym stopniu, α-amylaza śliny; amylaza rozszczepia wiązania α-1,4-glikozydowe skrobi, ale nie działa na wiązania α-1,6-glikozydowe; w rezultacie powstają di- i trisacharydy maltozy i maltotriozy oraz produkt zawierający wiązania α-1,6-glikozydowe, zwany dekstryną graniczną; próba jodowa - skrobia w reakcji z płynem Lugola daje zabarwienie niebieskie; płyn Lugola to roztwór jodu w jodku potasu; Skrobię można przeprowadzić do glukozy w drodze kwaśnej hydrolizy lub enzymatycznie. Występują trzy rodzaje enzymatycznej degradacji glukanów: 1) fosforoliza - przekształcenie np. skrobi do glukozo-1-fosforanu, katalizowane przez α-1,4-glukanofosforylazę; 2) hydroliza - wielocukry są rozszczepianie hydrolitycznie przez amylazy; α-amylaza szybko upłynnia skrobię, równocześnie atakując wiele wiązań α-1,4-glikozydowych, także w środku łańcucha; uwalnia maltozę, glukozę i oligomery zawierające od 3 do 7 reszt glukozy; 3) transglikozydacja - powstawanie ze skrobi pierścieni (krystaliczne) α-, β- lub γ-cyklodekstryn złożonych z 6, 7 lub 8 reszt glukozy, w wyniku działania transglikozylaz;
Prototrofy - potrafią zsyntetyzować wszystkie potrzebne składniki z jednego źródła organicznego i soli mineralnych; Auksotrofy (żywieniowe) - nie potrafią sobie czegoś zsyntezować z tego, co mają dostępne; najczęściej mutanty aminokwasowe (nie potrafią zsyntezować któregoś aminokwasu, a przez to kilku idących po tej samej ścieżce metabolicznej - problem z którymś ze szlaków);


(…)

… do amoniaku) wyniki: A- amoniak powstał; B- amoniak powstał;
Wymagania odżywcze:
Ćw. 3. Proteolityczna aktywność drobnoustrojów Przygotować w dwóch probówkach rozcieńczenia 10-1 i 10-2 roztworu glebowego. Posiać głaszczką na 2 płytki rozcieńczenie 10-2: 1) agar - żel (żelatynowy) [jedyne źródło węgla i azotu to żelatyna (białko!) zestalona agar-agarem + sole mineralne - podłoże selekcyjne, rosną…
… - tłuszcze Odżywianie bakterii - pobieranie związków z otaczającego środowiska Metabolizm: - anabolizm - endoergiczne procesy - katabolizm - dostarczające energię reakcje rozkładu Za kryterium podziału wymaganych przez bakterie czynników odżywczych można przyjąć podstawową funkcję, jakiej dany związek służy. W tym ujęciu podział obejmuje dwie główne grupy związków:
1. składniki odżywcze, wykorzystywane głównie jako źródło energii 2. składniki odżywcze, służące przede wszystkim jako materiał do budowy protoplazmy, a w tym: a) podstawowe źródło węgla b) podstawowe źródło azotu c) czynniki wzrostowe - związki organiczne niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania komórki d) podstawowe jony nieorganiczne Często jeden składnik spełnia obie funkcje, np. glukoza, będąca dla wielu gatunków najłatwiej…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz