Podłoża mikrobiologiczne, technika posiewów- laboratorium 2

Nasza ocena:

5
Pobrań: 819
Wyświetleń: 3997
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Podłoża mikrobiologiczne, technika posiewów- laboratorium 2 - strona 1 Podłoża mikrobiologiczne, technika posiewów- laboratorium 2 - strona 2 Podłoża mikrobiologiczne, technika posiewów- laboratorium 2 - strona 3

Fragment notatki:

Laboratorium 2 Podłoża mikrobiologiczne. Technika posiewów.
Upłynnianie żelatyny - hydrolizują ją bakterie agar odżywczy - pożywka agar-agar - to nie pożywka! To czynnik zestalający (ptasie mleczko zawiera(ło?) agar-agar) Sterylna pipeta = pipeta automatyczna Niesterylna pipeta = pipeta zwykła
Sprawdzanie/ mieszanie zawartości probówek: trzyma się prawą ręką za probówkę, trzymając korek palcem i lekko uderza i otwartą lewą dłoń.
2 formy stałych pożywek: 1) PŁYTKA AGROWA - płytka Petriego z agarem odżywczym; jeśli jest szklana to można dosterylizować - złapać palnik od dołu i przejechać ogniem po powierzchni agaru (uchylonej płytki) - to też metoda pozbywania się pęcherzyków powietrza na świeżo wylanym agarze; płytkę z agarem zawsze trzyma się do góry nogami (do góry dnem z agarem) by zbierająca się na pokrywce woda (na płytkę wylewa się gorący agar, który zastygając paruje i ta para się skrapla na pokrywce) nie spływała i nie niszczyła hodowli; 2) SKOS - w probówce;
Ćwiczenia: 1. płytka agarowa - w jedną rękę w rękawiczce wziąć kolbę z gorącym agarem, drugą uchylić szalkę i nalać, aż wypełni wszystko + jeszcze 3 sekundy wlewać; 2. skos - do probówki nalać ok. 5 ml agaru i położyć ją pod ukosem na stojaku do probówek - służy do przechowywania bakterii przez kilka tygodni; Posiew Escherichia Coli (pałeczka okrężnicy) - wskaźnik zanieczyszczeń kałowych; podłoża, z których siejemy - na co siejemy (czym) 1. płynne - stałe (eza) 2. płynne - płynne (pipeta) 3. stałe - płynne (eza) 4. stałe - stałe (eza) Kalibrowana eza- wiemy, ile mieści (po zanurzeniu w płynie na pętelce robi się błonka- jeśli eza jest kalibrowana to wiemy, jaka jest objętość płynu powstałego z tej błonki)
Ćwiczenia cd: 3. posiew 1 - ezę trzyma się jak długopis, wkłada do ognia aż się rozżarzy do czerwoności pętelka i kawałek drucika, wkłada się do płynnego podłoża, czeka aż bakterie napłyną (wkładając gorącą ezę zabiliśmy te, które były najbliżej), wyjmuje się i robi posiew na szalce (dokładnie, jednym pociągnięciem i delikatnie tylko dotykając agaru): potem ponownie opala się ezę do czerwoności, by zniszczyć materiał biologiczny i odkładamy ezę do statywu (UWAGA! EZY NIE WOLNO ANI NA CHWILĘ ODKŁADAĆ PODCZAS WYKONYWANIA ĆWICZENIA!) szalkę podpisuje się : inicjałami, datą wykonania ćwiczenia i nazwą używanej bakterii; 4. posiew 2 - do sterylnej probówki sterylną pipetą wlewa się 5 ml bulionu odżywczego [mała pipeta- 20, 50, 100 μl - żółte] i z hodowli płynnej przenosi się odpowiednią objętość do sterylnej probówki ze sterylnym bulionem; 5. posiew 3 - sterylizujemy ezę w ogniu do czerwoności, studzimy wbijając ją 1-2 razy w agar (z boku szalki, gdzie nie ma bakterii), potem delikatnie pobiera materiał biologiczny (dotykając ezą), wkłada do probówki z bulionem (stukając ezą o ścianki i dokładnie ją płukając bulionem), wyżarzyć ezę, odstawić;

(…)

…. Wykazują odpowiedni dla danej grupy mikroorganizmów odczyn środowiska (pH); 5. Zapewniają izotoniczność środowiska (identyczne ciśnienie osmotyczne)
Klasyfikacja pożywek: 1. Zawartość: - syntetyczne - o znanym składzie ilościowym i jakościowym; - półsyntetyczne - znamy skład tylko związków nieorganicznych; - naturalne - skład ilościowy i jakościowy znamy w przybliżeniu (mleko, jaja, krew…) 2. Konsystencja: -płynne -półpłynne -stałe Pożywka płynna + 0,3-0,5% agar-agaru = pożywka półpłynna Pożywka płynna + 1,5-2,0% agar-agaru = pożywka stała agar-agar - wielocukier zawierający galaktozę; otrzymywany z krasnorostów; rozpuszcza się w wodzie w 95-99°C, krzepnie po ostudzeniu do 45-48°C; na ogół oporny na działanie drobnoustrojów, dlatego używany do zestalania pożywek bakteriologicznych; 3. Ilość i jakość…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz