Mikrobiologia żywności - podstawy pracy w laboratorium

Nasza ocena:

5
Pobrań: 574
Wyświetleń: 4270
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Mikrobiologia żywności - podstawy pracy w laboratorium - strona 1 Mikrobiologia żywności - podstawy pracy w laboratorium - strona 2 Mikrobiologia żywności - podstawy pracy w laboratorium - strona 3

Fragment notatki:


W materiale znajdziecie podstawy pracy laboratoryjnej z materiałem mikrobiologicznym, m.in:
- mikroskop (budowa, zasada działania, parametry charakteryzujące)
- sterylizacja (termiczna - aparat Kocha, autoklaw; radiacyjna, chemiczna; mechaniczna), dezynfekcja, pasteryzacja
- urządzenia do hodowli drobnoustrojów
- pożywki mikrobiologiczne (składniki odżywcze; składniki zestalające: agar, żelatyna) i kryteria ich podziału
- posiewy mikrobiologiczne
- cechy diagnostyczne w opisie kolonii
- podstawowe barwienie i utrwalanie preparatów.

(…)

…, naczynia szczelnie zawija się w papier lub zamyka w metalowym tubusie
sterylizacja na mokro (mokrym gorącem):
gotowanie (dekoktacja) = wyjaławianie w temp. 100°C nie zabijające form przetrwanych
dodatek 2% węglanu sodu i gotowanie przez 10 minut na ogół niszczy większość przetrwalników
tyndalizacja (frakcjonowanie) = sterylizacja pożywek w aparacie Kocha
zachodzi poprzez trzykrotne ogrzewanie w odstępach…
… → z dodatkiem 0,1-0,8% agaru
stałe → zestalone w postaci jednolitej, przejrzystej, gładkiej na szalce Petriego lub słupka/skosu w próbówce
wg. FUNKCJI
namnażające / namnażająco-wybiórcze
stosowane, gdy liczba drobnoustrojów w badanej próbie jest niewielka lub występują wraz z inną mikroflorą towarzyszącą
zwykle podłoża płynne, np.
zbuforowana woda peptonowa → dla pałeczek Salmonella
pożywka Kesslera-Swenartona…
… biochemicznych zachodzących pod wpływem danych mikroorganizmów
np. szereg identyfikacyjny dla rodzaju Salmonella:
woda peptonowa z tryptofanem
podłoże z mocznikiem
podłoże Kliglers
podłoże z 10% laktozą
PRZYGOTOWYWANIE POŻYWEK
poszczególne składniki pożywki dodaje się do wody destylowanej zgodnie z podaną recepturą (skład jakościowy i ilościowy), a następnie ogrzewa się do momentu uzyskania klarowności płynu…
… drobnoustrojów)
zachowanie struktury komórek i zapobiegnięcie zmianom pośmiertnym
przyklejenie się komórek do powierzchni szkiełka - nie są spłukiwane przez wodę i barwniki
odsłonięcie w ścianach komórkowych martwych mikroorganizmów związków, z którymi łączy się barwnik
metody utrwalania:
termiczna → wyschnięty preparat przeprowadzamy 3-krotnie w pozycji poziomej (rozmazem do góry) w płomieniu palnika
chemiczna…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz