To tylko jedna z 3 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Parametry jakie należy uwzględnić przy sporządzaniu podłoża mikrobiologicznego Odpowiednio dobrać związek chemiczny, który będzie wykorzystywany przez hodowane organizmy jako materiał budulcowy i źródło energii
Węgiel - nie wszystkie mikroorganizmy potrzebują go z podłoża:
Autotrofy - wykorzystują CO 2 zawarty w powietrzu, więc nie trzeba go dodawać do podłoża
Heterotrofy - trzeba zapewnić im podłoże z organicznym źródłem węgla którym może być glukoza skrobia, tłuszcz itp
Azot - jeśli bakteria go potrzebuje to jego źródłem mogą być: aminokwasy, sole azotowe, a także azotany. Jeśli bakterie są zdolne do asymilacji azotu atmosferycznego to nie trzeba go dodawać do podłoża.
Fosfor - jego źródłem są fosforany, kwasy nukleinowe
Siarka - jej źródłem są siarczany, cysteina i metionina, a także siarczki
Mikroelementy niezbędne do wzrostu bakterii Źródło energii:
Organotrofy - najlepiej to samo co związek budulcowy, czyli np. glukoza
Litotrofy - związki nieorganiczne z których uzyskują energię Końcowy akceptor elektronów:
Tlenowiec - tlen
Beztlenowiec - różne związki specyficzne dla organizmu
Czynniki wzrostowe - czyli te związki których bakteria nie potrafi sama syntetyzować, np. witaminy, niektóre aminokwasy itd.
Muszą być zapewnione odpowiednie warunki fizyko-chemiczne:
Ciśnienie osmotyczne
Potencjał oksyredukcyjny (ile jest związków utlenionych, a ile zredukowanych)
pH
wilgotność (przy podłożach stałych)
odpowiednia konsystencja podłoża (np. podłoże płynne musi być klarowne by zauważyć czy hodowla się rozwija)
podłoże musi być sterylne!!!
Podział podłóż: Na podstawie konsystencji:
Płynne, np. bulion odżywczy
Służy do namnażania bakterii
A także do przechowywania bakterii
Typy wzrostu na podłożu płynnym: Kożuch lub błonka na powierzchni
Wzrost dyfuzyjny (ruchliwe bakterie w toni)
W postaci osadu na dnie
Stałe, np. agar odżywczy; podłoże kartonowe (używane w badaniach środowiskowych) - jest to nośnik nasiąknięty…
Substancje stosowane do zestalania roztworów:
Agar-agar - wielocukier otrzymywany z krasnorostów. Upłynnia się w temp 80-90°C, a krzepnie w temp. 40-45°C. Niewątpliwą zaletą agaru jest to że nie jest trawiony przez większość mikroorganizmów
Żelatyna - w przeciwieństwie do agaru krzepnie w dużo niższej temp. Dodatkowo jest rozkładana przez większość mikroorganizmów
Żele krzemionkowe - Stosuje się je w przypadku bakterii rozkładających agar
(…)
… bakterii, uzyskanie czystych kultur, a także służą do przechowywania bakterii
Podłoże stałe może być używane na płytkach bądź w probówkach (jako słupek - najlepiej w przypadku bakterii beztlenowych, bądź na skosie - większa powierzchnia)
Półpłynne - dodaje się do nich mniej substancji zestalającej
Służą do namazania bakteriofagów, badania zdolności bakterii do ruchu, przechowywania bakterii…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)