Sporządzanie podłoża mikrobiologicznego - omówienie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 245
Wyświetleń: 1932
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Sporządzanie podłoża mikrobiologicznego - omówienie - strona 1 Sporządzanie podłoża mikrobiologicznego - omówienie - strona 2 Sporządzanie podłoża mikrobiologicznego - omówienie - strona 3

Fragment notatki:

Parametry jakie należy uwzględnić przy sporządzaniu podłoża mikrobiologicznego Odpowiednio dobrać związek chemiczny, który będzie wykorzystywany przez hodowane organizmy jako materiał budulcowy i źródło energii
Węgiel - nie wszystkie mikroorganizmy potrzebują go z podłoża:
Autotrofy - wykorzystują CO 2 zawarty w powietrzu, więc nie trzeba go dodawać do podłoża
Heterotrofy - trzeba zapewnić im podłoże z organicznym źródłem węgla którym może być glukoza skrobia, tłuszcz itp
Azot - jeśli bakteria go potrzebuje to jego źródłem mogą być: aminokwasy, sole azotowe, a także azotany. Jeśli bakterie są zdolne do asymilacji azotu atmosferycznego to nie trzeba go dodawać do podłoża.
Fosfor - jego źródłem są fosforany, kwasy nukleinowe
Siarka - jej źródłem są siarczany, cysteina i metionina, a także siarczki
Mikroelementy niezbędne do wzrostu bakterii Źródło energii:
Organotrofy - najlepiej to samo co związek budulcowy, czyli np. glukoza
Litotrofy - związki nieorganiczne z których uzyskują energię Końcowy akceptor elektronów:
Tlenowiec - tlen
Beztlenowiec - różne związki specyficzne dla organizmu
Czynniki wzrostowe - czyli te związki których bakteria nie potrafi sama syntetyzować, np. witaminy, niektóre aminokwasy itd.
Muszą być zapewnione odpowiednie warunki fizyko-chemiczne:
Ciśnienie osmotyczne
Potencjał oksyredukcyjny (ile jest związków utlenionych, a ile zredukowanych)
pH
wilgotność (przy podłożach stałych)
odpowiednia konsystencja podłoża (np. podłoże płynne musi być klarowne by zauważyć czy hodowla się rozwija)
podłoże musi być sterylne!!!
Podział podłóż: Na podstawie konsystencji:
Płynne, np. bulion odżywczy
Służy do namnażania bakterii
A także do przechowywania bakterii
Typy wzrostu na podłożu płynnym: Kożuch lub błonka na powierzchni
Wzrost dyfuzyjny (ruchliwe bakterie w toni)
W postaci osadu na dnie
Stałe, np. agar odżywczy; podłoże kartonowe (używane w badaniach środowiskowych) - jest to nośnik nasiąknięty…
Substancje stosowane do zestalania roztworów:
Agar-agar - wielocukier otrzymywany z krasnorostów. Upłynnia się w temp 80-90°C, a krzepnie w temp. 40-45°C. Niewątpliwą zaletą agaru jest to że nie jest trawiony przez większość mikroorganizmów
Żelatyna - w przeciwieństwie do agaru krzepnie w dużo niższej temp. Dodatkowo jest rozkładana przez większość mikroorganizmów
Żele krzemionkowe - Stosuje się je w przypadku bakterii rozkładających agar


(…)

… bakterii, uzyskanie czystych kultur, a także służą do przechowywania bakterii
Podłoże stałe może być używane na płytkach bądź w probówkach (jako słupek - najlepiej w przypadku bakterii beztlenowych, bądź na skosie - większa powierzchnia)
Półpłynne - dodaje się do nich mniej substancji zestalającej
Służą do namazania bakteriofagów, badania zdolności bakterii do ruchu, przechowywania bakterii…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz