Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie - strona 37

note /search

Witamina C - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 77
Wyświetleń: 826

Witamina C Witamina C jest kwasem askorbinowym jak również jego pochodnymi o tym samym działaniu biologicznym. Kwas L-askorbinowy ma właściwości redukujące. Witamina C jest dobrze wchłaniana w jelicie cienkim. Jest niezbędna do wytwarza...

Witamina D - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 35
Wyświetleń: 763

Witamina D Tą nazwą określa się grupę 10 związków wykazujących działanie przeciwkrzywiczne. Największe znaczenie mają dwa; tj. witamina D2 (ergokalcyferol) i D3 (cholekalcyferol). Pro...

Witamina E - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 0
Wyświetleń: 672

Witamina E Występują 4 naturalne tokoferole (alfa, beta, gamma i delta) oraz 4 tokotrienole. Największą aktywnością charakteryzuje się alfa-tokoferol. Wchłanianiu witaminy E sprzyja żółć i obecność tłuszczów w pożywieniu. Witamina E jest wytw...

Zasady prawidłowego żywienia - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 7
Wyświetleń: 1057

Zasady prawidłowego żywienia Udział energii z białka w pożywieniu dorosłych powinien wynosić 12%, a u dzieci ok. 13% całodziennego zapotrzebowania energetycznego. Białka zwierzęce w pożywieniu powinny stanowić ok. 1/2 , a w przypadku dzieci, młodzieży oraz kobiet ciężarnych i karmiących nawet ¾ og...

Zasady zamiany produktów spożywczych - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 574
Wyświetleń: 5614

Zasady zamiany produktów spożywczych Znając skład i zawartość odżywczą poszczególnych produktów spożywczych, można stosować zmianę jednych produktów na drugie w wypadku braku jednego z nich. Istnieje zasada, że zamiany dokonuje się w obrębie tej samej grupy produktów spożywczych. Jeżeli brakuje m...

Zdrowie - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 35
Wyświetleń: 980

ZDROWIE = ŻYWNOŚĆ + ŻYWIENIE Żywność - substancje lub ich mieszaniny, spożywane przez człowieka, w celu dostarczenia organizmowi niezbędnych składników odżywczych, którymi są składniki budulcowe, energetyczne i regulujące. Od 2002r. w ...

Znakowanie żywności - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 28
Wyświetleń: 924

Znakowanie żywności Informacja żywieniowa na opakowaniu Spożywana żywność powinna odpowiadać kryteriom żywności bezpiecznej dla zdrowia: *zawartość szkodliwych dla zdrowia substancji chemicznych i zanieczyszczeń biologicznych nie może przekraczać stężeń dopuszczalnych aktami normatywnymi lub zalec...

Źródła tłuszczów - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 56
Wyświetleń: 959

Źródła tłuszczów Tłuszcze jadalne dzielimy na 2 grupy: -tłuszcze pochodzenia roślinnego (nasiona, owoce roślin oleistych) -tłuszcze pochodzenia zwierzęcego (tkanki lub mleko zwierząt lądowych oraz tkanki zwierząt morskich) Tłuszcze - za...

Żywienie człowieka - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 126
Wyświetleń: 840

Żywienie człowieka Hipokrates (469-377 p.n.e.) - ojciec medycyny = podkreślał znaczenie żywienia w zdrowiu i chorobie Lavoisier - francuski chemik = podstawy kolorymetrii, wykazał, iż pożywienie w organizmach ludzi i zwierząt ulega spalaniu, zmierzył wytwarzane ciepło w kolorymetrze Fisher i Rose...

Żywność atrybucyjna - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 77
Wyświetleń: 2009

Żywność atrybucyjna Różne produkty spożywcze, preferowane przez niektóre grupy konsumentów: -ekologiczna -niskoprzetworzona -wegetariańska -koszerna -tradycyjna Żywność funkcjonalna Definicja takiej żywności w naszym kraju i w UE nie jest ostatecznie przyjęta, ciągle się zmienia. Jest to ży...