Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie - strona 36

note /search

Rola białek w organizmie - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 84
Wyświetleń: 1309

Rola białek w organizmie *Materiał budulcowy komórek *Podstawowy składnik płynów ustrojowych *Części białkowe enzymów trawiennych i tkankowych *Białkami są niektóre hormony (wzrostu, prolaktyna) *Materiał budulcowy ciał odpornościowych *Bi...

Dieta a ograniczenie ryzyka wystąpienia chorób żywieniowych - omówieni...

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 49
Wyświetleń: 546

Rola diety w ograniczeniu ryzyka wystąpienia chorób żywieniowych - zależnych Dzięki rozwojowi cywilizacji współczesny człowiek żyje dłużej, jednakże tryb życia coraz bardziej odbiega od warunków, do jakich ludzie przywykli przez pokolenia. Zbyt mała aktywność fizyczna bywa przyczyną ograniczenia s...

Składniki mineralne - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 49
Wyświetleń: 735

Składniki mineralne Stanowią grupę związków chemicznych koniecznych do prawidłowego rozwoju i zachowania zdrowia człowieka. Nie są syntetyzowane w organizmie, muszą być codziennie dostarczane z pokarmem w odpowiednich ilościach i proporcjach. Dotychczas w ustroju człowieka stwierdzono obecność 81 ...

Tłuszcz - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 7
Wyświetleń: 875

Tłuszcze Tłuszcze spożywcze (poza masłem) dzieli się na tłuszcze pochodzenia zwierzęcego (smalec, słonina, łój) oraz roślinnego (oleje i margaryny...

Tłuszcze - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 182
Wyświetleń: 1533

Tłuszcze Pojęcie „tłuszczu” obejmuje swoim zakresem zarówno składniki pokarmowe, jak i produkty spożywcze (masło, smalec, margaryna

Wartość biologiczna białek - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 21
Wyświetleń: 1120

Wartość biologiczna białek Wartość biologiczna białek zależy od składu aminokwasowego. Białko jest wysokowartościowe gdy zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Wartość odżywcza białka mierzy się chemicznie i biologicznie Chemicznie określa się wskaźnik aminokwasu ograniczającego CS (Chemical Sc...

Wartość energetyczna - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 42
Wyświetleń: 812

Wartość energetyczną oblicza się stosując współczynniki obliczeniowe: Białko 4kcal/g Tłuszcze 9kcal/g Węglowodany przyswajalne 4kcal/g Etanol 7kcal/g ZNAĆ Alkohole wielo. 2,4kcal/g Wk. Organ. 3kcal/g Informacje żywieniowe podaje się w przeliczeniu na: 100g lub 100ml środka spożywczego Porcję...

Warzywa i owoce - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 147
Wyświetleń: 1092

Warzywa i owoce Są to produkty ubogo energetyczne o wysokiej wartości odżywczej. Stanowią zasadnicze źródło błonnika, witamin i składników mineralnych. Spełniają funkcje regulujące i ochronne. Ze względu na swoje walory smakowe i zapacho...

Węglowodany przyswajalne i nieprzyswajalne - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 665
Wyświetleń: 2891

Węglowodany przyswajalne i nieprzyswajalne Kryterium podziału to działanie enzymów trawiennych przewodu pokarmowego. Węglowodany przyswajalne - organizm czerpie z nich energię (jednocukry, dwucukry, skrobia i glikogen) Węglowodany nieprzyswajalne - wielocukry (celuloza,

Węglowodany - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 119
Wyświetleń: 1120

Węglowodany - cukrowce, sacharydy Węglowodany należą do organicznych związków C, H i O. Stosunek wodoru do tlenu jest identyczny jak w wodzie (2:1). Są związkami powszechnymi zarówno w świecie fauny i flory. Rośliny potrafią syntetyzować węglowodany de novo. Posiadają bowiem chlorofil, który w obe...