Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie - strona 35

note /search

Fluor - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 7
Wyświetleń: 1085

Fluor - F Fluor jest niezbędnym składnikiem układu kostnego; jest niezbędny dla prawidłowego uzębienia. Jest dostarczany do organizmu głównie wodą. Ryby, morskie, liście herbaty, orzechy i płatki owiane są dobrym źródłem F. Niedobory przyczyniają się do próchnicy. Niektóre tkanki wybiórczo wchł...

Fortyfikacja żywności - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 63
Wyświetleń: 1169

Fortyfikacja żywności Wzbogacanie żywności, zwane fortyfikacją, polega na dodaniu jednego lub kilku składników odżywczych do wybranego produktu codziennego spożycia by zbilansować profil odżywczy tego produktu lub wyrównać straty zaistniałe p...

Fosfor - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 7
Wyświetleń: 798

Fosfor - P Produkty spożywcze na ogół zawierają większą ilość P niż Ca. Fosfor występuje w: -żółtku jaj -serach podpuszczkowych -wątrobie -nerkach -fasoli -mące pszennej Fosfor w...

Żywienie dziecka - jaja - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 21
Wyświetleń: 756

Jaja Do spożycia przeznaczone są jaja kurze i przepiórcze hodowlane. Białko jaja kurzego jest uważane za białko o najwyższej wartości biologicznej, w 100% przyswajalne przez człowieka. Żółtko jaja obok białek zawiera witaminy A i D, żelazo i subst...

Kwas pantotenowy - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 14
Wyświetleń: 700

Kwas pantotenowy Jest prawdopodobnie syntetyzowany przez florę bakteryjną. Występuje jako składnik w koenzymie A. Rozpowszechniony w środkach spożywczych takich jak: -drożdże -wątroba -nerki -jaja -

Żywienie dziecka - miedź - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 0
Wyświetleń: 539

Miedź - Cu Bierze udział w procesach redoks i reguluje metabolizm i transport Fe. Występuje w większych ilościach w żywności: -cielęcina świeża -orzechy -nasiona roślin strączkowych -owoce morza Niedobory zdarzają się bardzo rzadko. Cynk -...

Normy żywienia - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 70
Wyświetleń: 987

Normy żywienia Dzienne (dobowe) normy na energię i składniki odżywcze Dzienna racja pokarmowa powinna być tak zostawiona, aby dostarczała wszystkich składników w ilościach pokrywających potrzeby organizmu człowieka. Zapotrzebowanie czł...

Ocena sposobu żywienia - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 532
Wyświetleń: 4522

Ocena sposobu żywienia. Metodologia badań sposobu żywienia - Dane o sposobie żywienia Jakościowe:-ankietowepunktoweIlościowe:inwentarzowewago...

Prawidłowe żywienie - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 126
Wyświetleń: 1057

Prawidłowe żywienie - polega nie tylko na zaspokojeniu w sposób optymalny zapotrzebowania organizmu na energię i składniki pokarmowe, lecz także uwzględnia rozłożenie posiłków w czasie, dobór produktów przeznaczonych do spożycia w taki...

Produkty zbożowe - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 91
Wyświetleń: 952

Produkty zbożowe Produkty zbożowe stanowią podstawę żywienia. Do grupy tej zalicza się mąki i kasze, a także produkowane z nich wyroby, jak pieczywo, makarony, płatki, kluski. Ich