Żywienie dziecka - jaja - omówienie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 14
Wyświetleń: 679
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Żywienie dziecka - jaja - omówienie - strona 1

Fragment notatki:

Jaja Do spożycia przeznaczone są jaja kurze i przepiórcze hodowlane.
Białko jaja kurzego jest uważane za białko o najwyższej wartości biologicznej, w 100% przyswajalne przez człowieka. Żółtko jaja obok białek zawiera witaminy A i D, żelazo i substancje tłuszczowe (cholesterol ok. 250mg w 1 żółtku).
Jaja mają właściwości zagęszczające, spulchniające i emulgujące. Nawet niewielki ich dodatek nadaje potrawom odpowiednią strukturę. Z jaj, łatwo i szybko można przyrządzić smaczne i atrakcyjne potrawy.
W świetle aktualnej sytuacji epidemiologicznej w kraju niemal wszystkie dostępne jaja mogą być skażone drobnoustrojami z grupy Salmonella , wywołującymi ostre i dokuczliwe zatrucie pokarmowe. Bakterie te występują na powierzchni skorupki jaj, Zaleca się mycie i wyparzanie skorupek. Potrawy z jajami surowymi powinny być spożyte w ciągu kilku godzin po ich przygotowaniu.
Mięso, wędliny, ryby Produkty tej grupy stanowią źródło białka o wysokiej wartości odżywczej, tłuszczu, składników mineralnych (Fe, S) oraz witamin : A i grupy B (B1, B12, PP).
Białko stanowi w mięsie ok. 15-20%. Zawartość tłuszczu waha się od 2 do 30% zależnie od gatunku.
Wątroba obfituje w witaminy grupy B i A. Jednak wszystkie podroby zawierają bardzo duże ilości cholesterolu, przez co ich duże spożycie nie jest zalecane.
Wykazują wartości kwasotwórcze.
... zobacz całą notatkę

Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz