Fosfor - P Produkty spożywcze na ogół zawierają większą ilość P niż Ca.
Fosfor występuje w: -żółtku jaj
-serach podpuszczkowych
-wątrobie
-nerkach
-fasoli
-mące pszennej
Fosfor w połączeniu ze związkami organicznymi z pożywienia wchłania się w 60-70%, a jego formy nieorganiczne wchłaniają się całkowicie.
Iloczyn zawartości Ca i P jest wskaźnikiem diagnostycznym w krzywicy. W przypadku tej jednostki chorobowej ww. współczynnik wynosi 30 (10mg Ca/100cm3; 3mg P/100cm3) podczas gdy za jego wartość prawidłową uważa się 50 (10mg Ca/100cm3 ; 5mg P/100cm3).
Prawdopodobieństwo niedoboru P jest znikome, ze względu na jego znaczące rozpowszechnienie w środkach spożywczych (jako naturalny składnik, suplement oraz składnik dodawany w procesach technologicznych).
Zatem w związku z coraz częstszym udziałem żywności wysoce przetworzonej oraz napojów typu Cola, istnieje niebezpieczeństwo nadmiernej podaży P z żywnością.
Przy nadmiernym spożyciu P może nastąpić kalcyfikacja tkanek miękkich i wzrost porowatości kości.
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)