Prof. dr hab. Zdzisław Jan Targoński - strona 3

note /search

Rodzaje zafałszowań soków owocowych, sem VI

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Zafałszowania produktów
Pobrań: 189
Wyświetleń: 1981

Rodzaje zafałszowań soków owocowych: Niewłaściwy skład Dodatek cukru Dodatek kwasów organicznych Rozcieńczanie wodą Dodatek soku pochodzącego z części owoców (wytłoki, skórki) Dodatek niedeklarowanego tańszego soku Nieprawdziwa deklaracja pochodzenia soku Niewłaściwy skład soków owocowych P...

Skład miodu, sem VI

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Zafałszowania produktów
Pobrań: 63
Wyświetleń: 707

Skład miodu Węglowodany w największej ilości monosacharydy: glukoza (~34%), fruktoza (~39%) oraz maltoza (7,3%). Kwasy organiczne w największej ilości: glukonowy, jabłkowy i cytrynowy. Olejki...

Spektofotometria mas, sem VI

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Zafałszowania produktów
Pobrań: 28
Wyświetleń: 672

Spektrometria mas: Podstawy mas Różne pierwiastki mogą być jednoznacznie identyfikowane poprzez oznaczanie ich mas. Różne pierwiastki mogą być jednoznacznie identyfikowane poprzez ich masę cząsteczkową. Spektrometria mas służy do: Id...

Zafałszowanie tłuszczami mineralnymi, sem VI

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Zafałszowania produktów
Pobrań: 28
Wyświetleń: 609

Zafałszowanie tłuszczami mineralnymi (jak się oznacza) Zasada metody Alkoholowy roztwór ługu powoduje zmydlenie tłuszczu. Powstaje mydło potasowe, które jest dobrze rozpuszczalne w wodzie. Wystąpienie zmętnienia lub pojawienie się dwu wyraźnych war...

Znakowanie nektarów owocowych, sem VI

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Zafałszowania produktów
Pobrań: 14
Wyświetleń: 1036

ZNAKOWANIE NEKTARÓW OWOCOWYCH Na opakowaniach nektarów owocowych należy generalnie podawać informacje takie jak na opakowaniach soków owocowych. Różnice dotyczą nazwy handlowej nektaru. Nazwa handlowa nektaru Zamianie cukru/ miodu przez substancje słodzące powinna towarzyszyć informacja „ zawiera...

Stowarzyszenie ochronne przemysłu soków, sem VI

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Zafałszowania produktów
Pobrań: 21
Wyświetleń: 700

Stowarzyszenie Ochronne Przemysłu Sokowniczego (SGF) W 1974 r. w Niemczech powstała podobna organizacja producentów - Stowarzyszenie Ochronne Przemysłu Sokowniczego (SGF). Członkowie tej organizacji mieli świadomość że najistotniejsze problemy związane z jakością soków występują już na etapie surow...

ECD, sem VI

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Zafałszowania produktów
Pobrań: 7
Wyświetleń: 917

Detektory z wychwytem elektronów, (ECD): Detektor oparty o promieniowanie Selektywny do związków zawierających elektroujemne atomy takie jak fluorowce Zasada działania: Oparta na wychwycie elektronów przez elektroujemne atomy w cząsteczce Ele...

Przyczyny i skutki zafałszowań, sem VI

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Zafałszowania produktów
Pobrań: 119
Wyświetleń: 1064

Przyczyny zafałszowań: Chęć zwiększenia zysku poprzez obniżenie kosztów produkcji Zwiększenie konkurencyjności cenowej produktu Ukrycie faktycznego pochodzenia produktu Ukrycie niewłaściwej, jakości produktu Rzadziej, ukrycie błędów w procesie technologicznym Skutki zafałszowań żywności: Kons...

Zafałszowanie olejów roślinnych, sem VI

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Zafałszowania produktów
Pobrań: 140
Wyświetleń: 1197

Zafałszowania olejów roślinnych Oleje otrzymuje się w wyniku mechanicznej ekstrakcji z nasion lub tańszym sposobem, na drodze ekstrakcji z makuchów. Zafałszowania oleju otrzymany z ekstrakcji makuchów identyfikuje się metodą SCIRA - MS. Do...

Zafałszowanie miodów, sem VI

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Zafałszowania produktów
Pobrań: 42
Wyświetleń: 497

Zafałszowania miodów Zafałszowania miodów polegające na dodatku cukru trzcinowego i kukurydzianego, wykrywa się za pomocą metody SCIRA - MS, a dodatek syropu glukozo - fruktozo - maltozowego (GMF) metodą HPAEC - PAD. Nieprawdziwa deklarac...