Prof. dr hab. Zdzisław Jan Targoński - strona 2

note /search

Ilość składników i wartość odżywcza soków, sem VI

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Zafałszowania produktów
Pobrań: 21
Wyświetleń: 595

Deklaracja ilości składników Ta deklaracja obowiązuje, gdy sok jest wyprodukowany z dwóch rodzajów owoców lub sok jest wyprodukowany z trzech lub większej liczby owoców rodzajów owoców i jeden lub kilka owoców ( ale nie wszystkie) są podkreślone na etykiecie graficznie lub słownie. W Przypadku, gdy...

Kodeks praktyki, sem VI

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Zafałszowania produktów
Pobrań: 14
Wyświetleń: 714

Kodeks Praktyki zawiera Wartości Odniesienia składające się z dwóch części. Część A obejmuje podstawowe wymagania jakościowe, takie jak: minimalne gęstości względne i związane z nimi gęstości wyrażone w stopniach Brix, poziomy izotopów, kwasów biog...

Krajowa unia producentów soków i napojów bezalkoholowych, sem VI

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Zafałszowania produktów
Pobrań: 49
Wyświetleń: 1393

Krajowa Unia Producentów Soków i Napojów Bezalkoholowych (KUPS i NB) W Polsce w podobnie jak w innych krajach, podjęto działania zmierzające do zagwarantowania jakości soków owocowych. W 1993 roku powstał KUPS i NB jako jednostka branżowa w ramach Stowarzyszenia Naukowo - Technicznego Inżynierów: T...

Lista składników i zawartość netto w soku, sem VI

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Zafałszowania produktów
Pobrań: 21
Wyświetleń: 588

LISTA SKŁADNIKÓW I ZAWARTOŚĆ NETTO W SOKU Lista składników W składzie soku powinny być wymienione soki owocowe lub soki owocowe z soku zagęszczonego zgodnie z nazwa produktu, dodatkowo dodana miazga lub komórki, cukier, substancje dodatkowe np.

Metody wykrywania zafałszowań, sem VI

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Zafałszowania produktów
Pobrań: 301
Wyświetleń: 1708

Metody wykrywania zafałszowań: Analiza podstawowych cech produktu Porównanie stężeń podstawowych składników z wartościami standardowymi Określenie stężeń związków występujących w niskich stężeniach charakterystycznych dla danego produktu Określenie stosunku izotopów wybranych pierwiastków w posz...

Nazwa handlowa soków, sem VI

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Zafałszowania produktów
Pobrań: 28
Wyświetleń: 882

Nazwa handlowa soku Prawidłowa nazwa handlowa soku to „sok owocowy” dla soków bezpośrednich lub „sok owocowy wyprodukowany z zagęszczonego soku owocowego” dla soku odtworzonego. Nazwa produktu dla soku wyprodukowanego z soku zagęszczonego może być podzielona na dwie części „sok owocowy” i „wyprodu...

Nowatorskie metody oznaczania autentyczności alkoholi, sem VI

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Zafałszowania produktów
Pobrań: 35
Wyświetleń: 812

Nowatorskie metody oceny autentyczności napojów alkoholowych Metody chromatograficzne służące do wykrywania zafałszowań wymagają kosztownego sprzętu i odczynników i nie są możliwe do stosowania poza laboratorium. W ostatnich latach poszukuje się nowatorskich metod oceny autentyczności napojów alkoh...

Oznaczanie zawartości glukozy i fruktozy, sem VI

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Zafałszowania produktów
Pobrań: 56
Wyświetleń: 1365

Oznaczenia zaw. sacharozy glukozy i fruktozy + reakcje Do oznaczania zawartości poszczególnych cukrów w mieszaninach soków najczęściej stosuje się metody chromatograficzne i enzymatyczne. Otrzymane ilości sacharozy, glukozy i fruktozy oraz obliczone stosunki zawartości glukozy do zawartości fruktozy...

Przykłady zafałszowań, sem VI

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Zafałszowania produktów
Pobrań: 119
Wyświetleń: 938

Żywność, która była fałszowana: Pieprz - dodatek żwiru, liści i gałązek Herbata - dodatek użytych liści herbaty i innych liści, glazurowanie związkami ołowiu Rum i piwo - strychnina i inne środki halucynogenne a także siarczan żelaza Pickle,...

Rodzaje zafałszowań napojów alkoholowych, sem VI

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Zafałszowania produktów
Pobrań: 133
Wyświetleń: 1358

Rodzaje zafałszowań napojów alkoholowych: Dodatek cukru trzcinowego i buraczanego do win Dodatek ekstraktów owoców bogatych w antocyjany w celu barwienia win Nieprawdziwa deklaracja odmian winogron i regionu pochodzenia Dodatek Lactobacillus ...