Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego - strona 6

note /search

Wykład - produkty pszczele, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Pobrań: 161
Wyświetleń: 875

PRODUKTY PSZCZELE: -mleczko pszczele -propolis -jad -wosk -kit -pyłek kwiatowy -pierzga Według Polskiej Normy miodem pszczelim określamy produkt spożywczy wytworzony przez pszczoły z

Wykład - produkty suszone jaj, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Pobrań: 35
Wyświetleń: 1134

PRODUKTY SUSZONE JAJ WYDAJNOŚĆ PRODUKTÓW SUSZONYCH: z 1000 jaj w skorupkach otrzymuje się 50 kg mrożonej masy jajowej lub: *21 kg mrożonego żółtka *29 kg mrożonego białka Waha się to: *13,5 kg proszku jajowego *9,7 kg żółtka w proszku *3,8 kg białka w proszku Do produkcji mrożonej masy jajo...

Wykład - profile i części skóry, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Pobrań: 98
Wyświetleń: 574

Profil i części skóry: Skóra na karku wykazuje luźniejszy splot włókien, jakkolwiek np. w skórze byka kark jest częścią najgrubszą, to nie jest częścią najlepszą. Stanowi on 20-25% całej powierzchni skóry. Boki- luźniejsza struktura i większa grubość. W tej części wyraźnie odznaczają się pachwiny,...

Wykład - pyłek mleko jad pszczeli, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Pobrań: 98
Wyświetleń: 910

PYŁEK, MLEKO, JAD PSZCZELI PYŁEK KWIATOWY pszczoły zbieraczki zbierają z pylników roślin. Po zmieszaniu z odrobiną własnej śliny lub nektaru i sformowaniu w pakiety umieszczają go w koszyczkach

Pytania na egzamin, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Pobrań: 203
Wyświetleń: 1638

1. Kategorie żywności nowej generacji (żywność atrybucyjna, nowa żywność, żywność specjalnego przeznaczenia żywieniowego) 2. Zanieczyszczenia żywności 3. Funkcje technologiczne składników żywności 4. Mleko i jego wartość odżywcza 5. Skład ...

Wykład - rodzaje miodów, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Pobrań: 175
Wyświetleń: 980

RODZAJE MIODÓW Rozporządzenie z dnia 18 lutego 2004 roku to w zależności od pochodzenia rozróżnia następujące rodzaje miodu: *Miód nektarowy (N), wytwarzany przez pszczoły z nektaru roślin wydzielanego z nektarników kwiatowych lub poza kwiatowyc...

Wykład - rodzaje wełny, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Pobrań: 63
Wyświetleń: 777

Rodzaje wełny: OWCZA- od owiec ras hiszpańskich głównie w Australii i Nowej Zelandii. Jest ona: Krótkowłóknista Puchowa Miękka Bardzo cienka Delikatna W produkcji i handlu jest zasada, że im cieńsze włókno tym niższa cena. Inne wełny: Szewiotowa (?) z Anglii (tkanka ma ostry suchy chwyt) S...

Rynek żywnościowy - wykład, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Pobrań: 112
Wyświetleń: 707

RYNEK ŻYWNOŚCIOWY W ostatnich latach na rynku żywnościowym pojawiło się wiele nowych typów produktów, określanych jako żywność: -wygodna, gotowa do spożycia (lub bardzo prostego i szybkiego przygotowania) -minimalnie przetworzona -funkcjonalna (nazywana czasami projektowaną) -zdrowa, bezpieczna...

Schładzanie mleka - wykład, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Pobrań: 35
Wyświetleń: 1624

SCHŁADZANIE MLEKA International Dairy Federation zaleca schładzanie mleka do temperatury 4 stopni C w ciągu 1 godziny po udoju. Jest to okres (2-3 godziny), w którym działają naturalnie występujące w mleku substancje bakteriostatyczne, uniemożliwiające namnażanie się mikroflory mleka. W praktyce ...

Wykład - skład chemiczny mięsa, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Pobrań: 336
Wyświetleń: 1246

SKŁAD CHEMICZNY MIĘSA składniki decydujące o faktycznej wartości odżywczej mięsa- białka i tłuszcze składniki spełniające w organizmie inne zadania np. stanowiące rozpuszczalnik (woda), a także substancje uzupełniające (związki mineralne, witaminy, hormony, barwniki mięśniowe oraz enzymy) U doros...