SCHŁADZANIE MLEKA
International Dairy Federation zaleca schładzanie mleka do temperatury 4 stopni C w ciągu 1 godziny po udoju.
Jest to okres (2-3 godziny), w którym działają naturalnie występujące w mleku substancje bakteriostatyczne, uniemożliwiające namnażanie się mikroflory mleka.
W praktyce wyróżnia się 4 rodzaje systemów chłodzenia:
- metoda zbiornikowa do chłodzenia mleka w konwiach za pomocą wody lodowej.
- metoda chłodzenia w stacjonarnym tanku chłodniczym z systemem pośredniego chłodzenia wodą lodową
- metoda z zastosowaniem urządzenia do bezpośredniego schładzania mleka w konwiach
- schładzanie w płytowych wymiennikach ciepła I przechowywania schłodzonego mleka w tankach izotermicznych
Odbiór surowca bezpośrednio z gospodarstwa za pomocą autocystern, zapewniających utrzymanie niskiej temperatury do mleczarni. Drugi to odbiór mleka od producentów poprzez punkty skupu mleka podlegające danej mleczarni lub za pomocą ruchomych tanków do odbioru i chłodzenia mleka.
Mieszany jest surowiec lepszej I gorszej jakości, który następnie przetrzymywany jest niejednokrotnie po kilka godzin.
Prowadzi to do znacznego obniżenia jego jakości poprzez nawet 10-krotne zwiększenie ilości drobnoustrojów, która jest niejednokrotnie spowodowana niezadowalającą czystością zbiorników, pomp i przewodów.
Skażenia pierwotne przenikają do mleka poprzez organizm zwierzęcy, a ich źródłem może być skażona pasza, powietrze, środki farmakologiczne.
Skażenia wtórne powstają w czasie jego pozyskiwania, przechowywania i przerobu.
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)