Opakowalnictwo i przechowywanie żywności

Opakowalnictwo notatki

  • Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
  • prof. dr hab. Małgorzata Lisińska-Kuśnierz
  • Opakowalnictwo i przechowywanie żywności
Pobrań: 2016
Wyświetleń: 6097

Opakowalnictwo w ujęciu systemowym oraz jego związki z innymi dyscyplinami naukowymi według propozycji Japońskiego Instytutu Opakowań a)Socjologia opakowań (społeczne aspekty opakowań): -inżynieria środowiska, zarządzani, psychologia społeczna, informatyka b) Materiałoznawstwo opakowań: -inż...

Charakterystyka opakowań z papieru i tektury

  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Opakowalnictwo i przechowywanie żywności
Pobrań: 658
Wyświetleń: 4571

Towaroznawstwo, grupa I CHARAKTERYSTKA OPAKOWAŃ Z PAPIERU I TEKTURY Polska Norma PN-O-79000 (Terminologia) definiuje opakowanie jako: wyrób zapewniający utrzymanie określonej jakości pakowanych produktów, przystosowanie ich do transportu i składowania oraz prezentacji, a także chroniący środowi...

Opakowania metalowe, sem VI

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Opakowalnictwo i przechowywanie żywności
Pobrań: 224
Wyświetleń: 2737

OPAKOWANIA METALOWE Udział opakowań metalowych w ogólnej wartości w Polsce wynosi poniżej 20%. Puszki konserwowe stanowią podstawowe opakowanie do żywności utrwalonej termicznie. Obserwuje się wzrost znaczenia puszek do napojów. Na umocnienie pozycji puszek na rynku opakowań mają wpływ: obniżenie ...

Opakowania papierowe, sem VI

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Opakowalnictwo i przechowywanie żywności
Pobrań: 266
Wyświetleń: 1610

Opakowania z tworzyw papierniczych Najprostsza postać- arkusze papieru do ręcznego lub maszynowego owijania w sklepie produktów spożywczych w formie toreb służą do pakowania mąki, soli, kawy, herbaty, kakao, koncentratów spożywczych, zup w pros...

Opakowania szklane, sem VI

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Opakowalnictwo i przechowywanie żywności
Pobrań: 147
Wyświetleń: 1806

Opakowania szklane Szkło jest wykorzystywane przede wszystkim do przechowywania: napojów przetworów warzywnych i owocowych opakowania produktów spożywczych o wysokich wartościach, cenionych ze względu na smak, aromat, czy kolor. Jest jednym z najbardziej przyjaznych środowisku materiałów opakow...

Opakowalnictwo i przechowywanie żywności - wykłady

  • Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
  • Opakowalnictwo i przechowywanie żywności
Pobrań: 546
Wyświetleń: 2891

Definicje opakowania: pojemnik stosowany do okrywania produktów; - towary przeznaczone do tego aby osłaniać względnie łączyć inne towary, przystosowywać je do magazynowania i transportu oraz ochraniać je przed wpływem atmosfery; - całościowo lub częściowo owiniecie towaru w celu ochrony podc...

Folie opakowaniowe, sem VI

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Opakowalnictwo i przechowywanie żywności
Pobrań: 98
Wyświetleń: 1372

Folie opakowaniowe Poliolefinowe- jest to baza materiałowa, charakteryzująca się największą dynamiką rozwoju Folie poliolefinowe mogą być jedno lub wielowarstwowe, mogą być stosowane do pakowania wielu produktów w zależności od układu warstw jednowarstwowe: LDPE+PE-HD lub PE-LLD+PE-HD opakowania ...

Inne rodzaje opakowań aktywnych, sem VI

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Opakowalnictwo i przechowywanie żywności
Pobrań: 112
Wyświetleń: 1043

Inne rodzaje opakowań aktywnych: Uzupełniające straty barwnika (surimi) Zawierające fumiganty o niewielkiej toksyczności (odstraszanie owadów) Opakowania przeciwdziałające sklejaniu plastrów sera czy tworzeniu zamglenia psującego atrakcyjny ...

Opakowania z tworzyw sztucznych, sem VI

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Opakowalnictwo i przechowywanie żywności
Pobrań: 210
Wyświetleń: 1372

Opakowania z tworzyw sztucznych Przemysł opakowań żywności zużywa ok. 65% opakowań z tworzyw syntetycznych. Cechy, które zadecydowały o powszechnym wykorzystaniu opakowań z tworzyw sztucznych: - techniczne: mała masa przy równocześnie dobrych właściwościach wytrzymałościowych, łatwe przetwórstwo ...

Opakowania żywności, sem VI

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Opakowalnictwo i przechowywanie żywności
Pobrań: 196
Wyświetleń: 1862

Opakowania żywności - definicje, funkcje Definicja jakiegokolwiek produktu czy procesu - właściwości lub określenie celu, któremu ma służyć. W przypadku opakowań-wiele przeciwstawnych elementów i czynników, że zdefiniowanie go tradycyjnymi metodami staje się niemożliwe. Wszechstronność funkcji opa...