Opakowania szklane, sem VI

Nasza ocena:

5
Pobrań: 210
Wyświetleń: 1946
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Opakowania szklane, sem VI - strona 1

Fragment notatki:

Opakowania szklane
Szkło jest wykorzystywane przede wszystkim do przechowywania:
napojów
przetworów warzywnych i owocowych
opakowania produktów spożywczych o wysokich wartościach, cenionych ze względu na smak, aromat, czy kolor.
Jest jednym z najbardziej przyjaznych środowisku materiałów opakowaniowych; jest całkowicie obojętny(nie wchodzi w reakcje z zawartością ani z otoczeniem).
Opakowania szklane wytwarza się ze zwykłego szkła sodowo-wapniowo-krzemowego, bezbarwnego lub barwnego, którego składnikami są:
SiO2 71%-3%
Na2O 12,5%-14,5%
CaO 9%-13%
Al2O3 1,2-2,5%
Ze względu na przepuszczalność światła związaną z barwą wyróżnić można kilka gatunków szkła opakowaniowego.
Szkło bezbarwne stosuje się do większości słoi i dużej części butelek. Wymagane są gatunki o małym zanieczyszczeniu związkami żelaza, chromu i tytanu.
Szkło zielone lub brunatne stosuje się przede wszystkim do opakowań produktów spożywczych wrażliwych na światło słoneczne, szczególnie w zakresie ultrafioletowym, np. do piwa, zagęszczanych soków, win.
Korzystne jest zastosowanie tych opakowań do produktów narażonych po zapakowaniu na niekontrolowany wzrost ciśnienia wewnętrznego pod wpływem nagrzania, co mogłoby zagrozić wytrzymałości opakowania, zwłaszcza przy równoczesnym oddziaływaniu innych czynników.
Chromofory szkła zielonego -jony żelaza, chromu i miedzi
Chromofory szkła brunatnego -siarczek żelaza i jony żelaza
Szkło zielone jaskrawe barwione jonami chromu, żelaza i miedzi najlepiej pochłaniają promieniowanie ultrafioletowe.
Szkło charakteryzuje się obojętnością chemiczną tzn. nie występują wykrywalne, o praktycznym znaczeniu, oddziaływania pomiędzy szkłem, a składnikami produktów żywnościowych przy ich utrwaleniu i przechowywaniu. Nie występuje przepuszczalność wilgoci, pary wodnej, gazów i aromatów.
Opakowania szklane cechuje:
- przezroczystość
- dostosowane do procesów pasteryzacji
- możliwość wielokrotnego używania
- przydatność od ponownego przetwórstwa
Niekorzystne cechy opakowań szklanych:
- niekorzystny stosunek masy do objętości w porównaniu z opakowaniami z innych materiałów
- mała odporność na narażenia mechaniczne (uderzenia)
- mała podatność na odkształcenia sprężyste
- odkształcenia plastyczne są bardzo bliskie granicy wytrzymałości
Obecnie obserwuje się `renesans' produkcji opakowań szklanych (wysoka ocena ekologiczna). Butelki szklane stosuje się najczęściej do nektarów (ponad 52%) następnie do napojów owocowych i warzywnych (ponad 12%) i soków pitnych (8%). Butelki szklane nie wpływają na smak i aromat.
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz