To tylko jedna z 2 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Opakowania z tworzyw papierniczych
Najprostsza postać- arkusze papieru do ręcznego lub maszynowego owijania w sklepie produktów spożywczych w formie toreb służą do pakowania mąki, soli, kawy, herbaty, kakao, koncentratów spożywczych, zup w proszku, przypraw itp.
Do pakowania produktów mazistych np. miodu lub serów twarogowych mogą być stosowane kubki tekturowe impregnowane lub powlekane w celu ochrony przed wnikaniem składników zapakowanego produktu w tekturę.
Szczególnie wysokie wymagania w zakresie właściwości barierowych stawia się opakowaniom tekturowym do mleka, soków owocowo-warzywnych (tektury powlekane polietylenem lub laminowane z polietylenem i laminowane z folią AL.).
Metody wytwarzania - chemiczny i mechaniczny przerób drewna oraz innych surowców roślinnych, a także przerób surowców wtórnych, przede wszystkim makulatury.
Masę włóknistą papierniczą otrzymuje się z mas:
długowłóknistych
celulozowych
półchemicznych
włóknistych mechanicznych ( tzw. ściery)
Największe zastosowanie - masy celulozowe wytwarzane metodą siarczanową i siarczynową.
Właściwości wytrzymałościowe - dodatki masowe (czyli elementy masy) organiczne i mineralne.
Rodzaje papieru do pakowania żywności:
bibułki pakowe- do owinięć podłoża, do parafinowania lub laminowania np. folią AL.
Papiery pakowe siarczanowe- otrzymywane z nie bielonej masy siarczanowej otrzymywanej z drewna iglastego
Papiery workowe- odmiana papierów siarczanowych
Papiery pakowe siarczynowe- bielone i nie bielone, bezdrzewne lub półdrzewne, gorsze właściwości wytrzymałościowe niż siarczanowe
Bibułki nie powlekane- do wyrobu saszetek, do pakowania herbaty ( masy celulozowe długowłókniste)
Pergamin kwasowy (sztuczny)- z masy celulozowej siarczynowej lub siarczanowej z drzew iglastych, odporność na przenikanie wody i tłuszczów
Papier pergaminowy
Papiery uszlachetnione powierzchniowo ( powlekanie, impregnowanie, laminowanie, napylane metodą próżniową)
Powlekanie - nanoszenie na powierzchnię papieru ciekłych substancji; po odparowaniu powstaje powłoka.
Impregnowanie - traktowanie substancjami w stanie ciekłym, aby nie wniknęły w pilśń papierową.
Laminowanie - łączenie powierzchni co najmniej dwóch materiałów za pomocą kleju, stopionego tworzywa lub działania ciepła.
Papiery z powłokami pigmentowymi ( papiery kredowe)- nakładanie na włóknistą strukturę podłoża papierowego powłok składających się z drobnoziarnistych pigmentów białych lub barwnych,środków wiążących oraz pomocniczych.
(…)
…) oraz zapachami od innych produktów, mikroorganizmami itp.
Opakowania papierowe są zazwyczaj laminowane różnymi odmianami polietylenu PE. Politereftalan etylenu PET jest najczęściej używany na warstwy powierzchniowe papieru lub w opakowaniach żywności, które muszą być podgrzewane (kuchenka mikrofalowa).
Papiery i tektury do żywności powinny być produkowane z włókien celulozowych. Dopuszcza…
… o dużej masie cząsteczkowej ( ponad 500 substancji).
…
…) oraz zapachami od innych produktów, mikroorganizmami itp.
Opakowania papierowe są zazwyczaj laminowane różnymi odmianami polietylenu PE. Politereftalan etylenu PET jest najczęściej używany na warstwy powierzchniowe papieru lub w opakowaniach żywności, które muszą być podgrzewane (kuchenka mikrofalowa).
Papiery i tektury do żywności powinny być produkowane z włókien celulozowych. Dopuszcza…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)