charakterystyka opakowań z papieru i tektury

Nasza ocena:

5
Pobrań: 1631
Wyświetleń: 6237
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
charakterystyka opakowań z papieru i tektury - strona 1 charakterystyka opakowań z papieru i tektury - strona 2

Fragment notatki:


Towaroznawstwo, grupa I
CHARAKTERYSTKA OPAKOWAŃ Z PAPIERU I TEKTURY
Polska Norma PN-O-79000 (Terminologia) definiuje opakowanie jako: wyrób zapewniający utrzymanie określonej jakości pakowanych produktów, przystosowanie ich do transportu i składowania oraz prezentacji, a także chroniący środowisko naturalne przed szkodliwym działaniem niektórych produktów. Opakowania papierowe mają wszechstronne zastosowanie w naszym życiu. Szerokie wykorzystanie papieru i jego różne postaci sprawiają, że pojawia się częściej, niż można to sobie wyobrazić. ZALETY OPAKOWAŃ PAPIEROWYCH:
- mała masa właściwa; -podatność do przerobu maszynowego; -dobre właściwości mechaniczne; -niska cena.
WADY:
-wysoka podatność na uszkodzenia;
- przemakalność.
RODZAJE PAPIERÓW PAKOWYCH: * siarczanowy (Natron, Kraft) klasa 3- najmocniejszy, wykorzystywany do produkcji mocnych toreb; * siarczynowy (Jawa, Sulfit) klasa 3, 4, 5- przeznaczony na torby spożywcze
i farmaceutyczne, nie jest toksyczny; * celulozowo makulatu rowy (Manilla) klasa 6, 7, 8, 9- torby dla asortymentów przemysłowych; * makulaturowy (Szrenc) klasa 10- nie może być stosowany do produktów spożywczych. PAPIERY TYPU PERGAMINÓW: (nie są odporne na wysokie temperatury) - papier pergaminowy , klasa 3- wykładziny do bębnów, owinięcia produktów tłustych; - pergamin sztuczny - opakowania szczelne, nie przepuszczają zapachów: - papiery pakowe pergaminowe - opakowania szczelne, nie przepuszczają zapachów. PAPIERY USZLACHETNIANE: (uszlachetniane na gotowej wstędze) - papiery p arafinowe - chronią przed nasiąkaniem, stosowane np. do tłuszczów; - papiery zabezpieczające przed korozją -powlekane lotne inhibitory korozji; - papiery bitumowane (asfaltowa ne) -wewnętrzne części worków; -papiery silikonowe - do produktów spożywczych; - papiery powlekane polietylenem -stosowane do toreb; - papiery powlekane dyspersjami wodnymi tworzyw sztucznych -nie przepuszczają pary wodnej i gazów. FORMY KONSTRUKCYJNE OPAKOWAŃ PAPIEROWYCH • TORBY: - torby płaskie -brak uformowanego dna; - torby fałdowe - brak uformowanego dna, boki zagięte do środka; - torby krzyżowe - dno uformowane w kształcie sześciokąta- np. torba do ryżu; - torby klockowe - dno uformowane w kształcie rombu lub kwadratu, boki zagięte do środka; -torby specjalne. • OWINIĘCIA: - bezpośrednie - np. owinięcie masła lub chleba; - zewnętrzne - owinięcie pudełka, np. przy mydłach; - wewnętrzne - np. cukierek opakowany w dwa papierki . • PUDEŁKA: - otwarte - przemysł lekki, np. koszule; - klapkowe - do pakowania makaronu, proszków do prania; - szufladkowe - stanowią wyciągane szufladki (opakowania kredek lub czekoladek); ... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz