Opakowania z tworzyw sztucznych
Przemysł opakowań żywności zużywa ok. 65% opakowań z tworzyw syntetycznych.
Cechy, które zadecydowały o powszechnym wykorzystaniu opakowań z tworzyw sztucznych:
- techniczne: mała masa przy równocześnie dobrych właściwościach wytrzymałościowych, łatwe przetwórstwo
- ekonomiczne: wysoka wydajność produkcji, mała energochłonność i niski koszt
- estetyczne: tworzywa pozwalają na większą swobodę w projektowaniu opakowań w porównaniu do papieru, kartonu, drewna, szkła, metalu czy pozostałych materiałów tradycyjnych
- środowiskowe: redukcja masy oraz wysokie właściwości ochronne w porównaniu do papieru i kartonu
Wśród pozytywnych właściwości opakowań z materiałów syntetycznych wymienia się ich trwałość, dobre właściwości barierowe, możliwość sterylizacji, obojętność chemiczna, dzięki czemu są zachowane właściwości smakowo - zapachowe pakowanych produktów.
Pierwsze woreczki i torby z polietylenu na chleb, kanapki, owoce i warzywa wprowadzono w USA w 1957 roku. Obecne orientowane folie stanowią podstawowy segment przemysłu opakowań elastycznych. Można 4 - krotnie ograniczyć masę stosowanych opakowań z tworzyw sztucznych. Produkcja taka pozwala na 2 - krotne obniżenie kosztów i zużycie energii w porównaniu z opakowaniami z tworzyw tradycyjnych.
Polimery:
polietylen
Rodzaje polietylenu:
a) dużej gęstości PE-HD otrzymywany metodami:
- metoda wytłaczania: folie płaskie stosowane jako opakowania elastyczne do wielu produktów spożywczych
- metoda wtryskiwania: produkcja cienkościennych opakowań, np. do produktów mleczarskich
- metoda wytłaczania z rozdmuchem np. do pakowania mleka
b) małej gęstości, stosuje się do wytwarzania pojemników i worków do pakowania żywności; rodzaje:
PE-LD, PE-LLD-liniowy
polipropylen
Wytwarzane są kubki, worki, pojemniki do kuchenek mikrofalowych, opakowania do pieczywa oraz folie odporne na tłuszcze.
poli(chlorek winylu), inaczej PVC
- pojemniki do pakowania produktów mleczarskich i olejów jadalnych - wytwarzanie folii do pakowania masła, mięsa, ryb, drobiu i świeżych produktów
polistyren, inaczej PS
Rodzaje:
- o wysokiej udarności (PS-H) : do wytwarzania termoformowanych pojemników do opakowań produktów mleczarskich
- PS spieniony (PS-E) : pojemniki szczękowe do żywności np. do hamburgerów, tacek do mięsa i pudełek do pakowania jajek, kubków o właściwościach termoizolacyjnych
poli(tereftalan etylenu), inaczej PET
(…)
… i pojemniki (musztarda, oleje jadalne, syropy, masło orzechowe) - butelki do napojów gazowanych, wód mineralnych i piwa - tacki odporne na wysoka temperaturę, pojemniki do kuchenek mikrofalowych , do pakowania zamrożonej żywności
- woreczki do pakowania produktów gotowanych w gorącej wodzie w torebce np. ryż
poliwęglan (PC)
- folie do pakowania ciastek, pieczywa, chleba, mięsa i sera
…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)