Podstawy gastronomiczne - strona 2

Podstawy gastronomiczne - wykład 5

  • dr Aleksandra Ewa Cieślik
  • Podstawy gastronomiczne
Pobrań: 273
Wyświetleń: 1477

- Ewa Cie_lik. Notatka składa się z 5 stron. Technologia gastronomii. Wykład 5.                     07.11.2005    Wykorzystanie nasion roślin strączkowych w technologii gastronomicznej.  W Polsce wykorzystuje się następujące nasiona roślin strączkowych: fasolę, groch, bób, soję.  Należymy do kraj...

Podstawy gastronomiczne - wykład 6

  • dr Aleksandra Ewa Cieślik
  • Podstawy gastronomiczne
Pobrań: 168
Wyświetleń: 1071

- Ewa Cie_lik. Notatka składa się z 6 stron.     Gastronomia wykład 14.11.05     Temat: Obróbka warzyw i owoców     Częściami jadalnymi warzyw mogą być:     1.  Korzenie – marchew, burak, seler, pietruszka, rzepa, rzodkiew  2.  Łodygi lub pędy – cebula, czosnek, szparagi, kalarepa  3.  Liście – s...

Podstawy gastronomiczne -wykład 7

  • dr Aleksandra Ewa Cieślik
  • Podstawy gastronomiczne
Pobrań: 189
Wyświetleń: 1001

- Ewa Cie_lik. Notatka składa się z 3 stron. Wykład 7.   21-11-2005      Karotenoidy    -  żółte  lub  czerwone  barwniki  o  budowie  alifatycznej  lub  alicyklicznej  z  8  resztami  izoprenowymi.  Występują  w  plastydach  w  formie  związanej  z  białkami  lub  tłuszczami.  Cząsteczka  musi  ...

Podstawy gastronomiczne - wykład 8

  • dr Aleksandra Ewa Cieślik
  • Podstawy gastronomiczne
Pobrań: 182
Wyświetleń: 1316

- Ewa Cie_lik. Notatka składa się z 4 stron. Technologia gastronomiczna  Wykład 8             28.11.2005r.    Ocena przydatności odmianowej warzyw na przykładzie ziemniaków:   Wartość odżywcza warzyw zależy  od zawartości podstawowych składników  odżywczych w bulwach ziemniaków, od składu chemicz...