Mikrobiologia egzamin - charakterystyka pleśni
- Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
- Mikrobiologia
dlaczego produkty pochodzenia zwierzęcego poddajemy zwykłej sterylizacji a nie pasteryzacji i odwrotnie roślinnego...
Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej.
dlaczego produkty pochodzenia zwierzęcego poddajemy zwykłej sterylizacji a nie pasteryzacji i odwrotnie roślinnego...
przypadkiem jest pasteryzacja polegająca na jednorazowym krótkotrwałym podgrzaniu cieczy do temperatury < 1000...
lub parze, celem zniszczenia wegetatywnych form przetrwalników (pasteryzacja w temp. do 100⁰C...
-Gęstość mleka- zawiera się w przedziale 1,029-1,033 g/cm3 2. Pasteryzacja- zabieg termiczny polegający...
) Pasteryzacja powoduje zabicie bakterii chorobotwórczych i zredukowanie mikroflory saprofitycznej w stopniu...
od serwatki - Napoje mleczne - skrzep pozostaje w serwatce Metoda zbiornikowa - pasteryzacja, ujednolicenie...
stearothermophilus). Czas przechowywania: 1 rok w temp. 40oC. 5. Konserwy SSP- pasteryzacja w temp. 95oC+ kombinacja...
opakowań niehermetycznych) lub utrwalone przez pasteryzację. Czynniki utrwalające w produktach kwaszonych...
pomidorowy wymaga utrwalenia, najczęściej termicznego (pasteryzację bądź sterylizację) Rozwój bakterii...
I innych artykułów mlecznych jest pasteryzacja (zabieg termiczny, polegający na ogrzewaniu mleka w temperaturze...