Mikrobiologia egzamin - charakterystyka pleśni

Nasza ocena:

3
Pobrań: 364
Wyświetleń: 1869
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Mikrobiologia egzamin - charakterystyka pleśni - strona 1

Fragment notatki:

Mikrobiologia -egzamin
scharakteryzuj G+ lub G-; różnice między nimi
charakterystyka pleśni z rodzaju.....
narysuj przetrwalnik+ wzór kwasu, który się z tym wiąże (dipikolinowy)
wykresy (krzywa wzrostu drobnoustrojów, fazy wzrostu, przeżycia- napisać co oznacza D, jednoetapowa wzrostu wirusów)
mikroflora gleby i powietrza, bioareozole
choroby wirusowe i pionowe wymienić
metody utrwalania żywności- omówić chem i biol
opisać grzyby strzępkowe
struktura bakterii; które bakterie mają zdolność do przetwarzania przetrwalników fazy wzrostu drobnoustrojów
podział drobnoustrojów na optymalną temp wzrostu
pleśnie z klasy Deuteromycetes
drożdże klasy, morfologia
bakterie wywołujące zatrucia pokarmowe
dlaczego produkty pochodzenia zwierzęcego poddajemy zwykłej sterylizacji a nie pasteryzacji i odwrotnie roślinnego
wirusy ( cykl lityczny, lizogenny)
wpływ temp na szybkość biologicznego zniszczenia
pozytywny i negatywny wpływ pleśni dla człowieka
mikroorganizmy w glebie i ich role
termiczne utrwalanie żywności: w jakim pH, jakie, jaki czas
jaka jest zasada pasteryzacji „wpływu temp na szybkość procesu”
co chroni jajko przed mikroorganizmami jakie mogą wnikać do jajka
istotne cechy różnicujące komórki prokariotyczne i eukariotyczne
od jakich czynników uzależniony jest efekt letalny drobnoustrojów, narysować krzywą przeżycia, jaki ma wpływ czas denaturacji przetrwalników bakterii
przyczyny zatruć pokarmowych i omówić zatrucia jadem kiełbasianym
rodzaje mikroskopów, powiększenia, rozdzielczość
wymień najmniejsze bakterie
charakterystyka E. coli
od czego uwarunkowany jest efekt letalny
co to są priony, co to jest BSE
kształty bakterii i rodzaje urzęsienia
mikroflora chorobotwórcza ryb
gdzie występuje najwięcej drobnoustrojów
... zobacz całą notatkę

Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz