Biochemia - przykładowe pytania
- Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
- Biochemia
-maltozy 46. skąd pochodzi fosforan obecny w fosfolipidach: Z fosforanu glicerolu ( albo z ATP) 47. wiadomo...
Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej.
-maltozy 46. skąd pochodzi fosforan obecny w fosfolipidach: Z fosforanu glicerolu ( albo z ATP) 47. wiadomo...
ograniczyć do połowy normy, - zwiększenie spożycie węglowodanów, - potrawy należy doprawiać dekstrynami...
%) podczas trawienia-dekstryny-30 cząsteczek glukozy GLIKOGEN „skrobia zwierzęca” Występowanie: wątroba, mięśnie, nerki...
(dekstryna, maltoza, glukoza 15 - 20 % H2O) Zagęszczanie przez odparowanie 2 ograniczenia: utrata substancji...
) monosacharydy - cukry proste disacharydy - produkt kondensacji dwóch monosacharydów (np. maltoza, laktoza...
. W mące występują również cukrowce proste, np. glukoza i fruktoza, oraz dwucukry (maltoza i sacharoza...
ta może tworzyć otwartą formę aldehydową, co jest warunkiem własności redukujących. Są to maltoza, laktoza...
, dekstryny, błonnik, pektyny, -naturalnym ich środowiskiem jest gleba. Udział bakterii masłowych w niszczeniu...
ograniczyć do połowy normy, - zwiększenie spożycie węglowodanów, - potrawy należy doprawiać dekstrynami...
. W mące występują również cukrowce proste, np. glukoza i fruktoza, oraz dwucukry (maltoza i sacharoza...