ŻYWIENIE W DNIE MOCZANOWEJ

Nasza ocena:

5
Pobrań: 42
Wyświetleń: 553
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
ŻYWIENIE W DNIE MOCZANOWEJ - strona 1

Fragment notatki:

ŻYWIENIE W DNIE MOCZANOWEJ Zalecenia żywieniowe:
- cel diety to zmniejszenie stężenia kwasu moczowego we krwi,
- dieta ubogopurynowa,
- ilość dostarczanych tłuszczów w dziennej racji pokarmowej należy ograniczyć do połowy normy,
- zwiększenie spożycie węglowodanów,
- potrawy należy doprawiać dekstrynami, zawiesinami z mąki i mleka,
- owoce i warzywa podawane w postaci gotowanej, surówek i sałatek,
- zaleca się spożywanie posiłków 4 - 5 razy na dobę,
- ostatni posiłek należy spożyć 2 godziny przed snem,
- w okresie napadowym dieta płynna, kleikowo -owocową .
Produkty zalecane:
- mleko,
- sery,
- jaja,
- w ograniczonej ilości tłuszcze (śmietana, masło),
- produkty zbożowe,
- owoce,
- warzywa (oprócz nasion roślin strączkowych i szpinaku),
- ryż,
- miód,
- dżemy,
- marmolady,
- cukier.
Produkty przeciwwskazane:
- wyciąg z kości i mięsa,
- wędliny, konserwy,
- podroby,
- dziczyznę,
- baraninę,
- sardynki,
- śledzie,
- szproty,
- tłuszcze zwierzęce (poza masłem i śmietaną),
- czekoladę,
- kawę naturalną,
- herbatę,
- kakao,
- soczewicę,
- groch,
- fasolę,
- grzyby,
- szpinak.
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz