POLISAHARYDY

Nasza ocena:

5
Pobrań: 14
Wyświetleń: 777
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
POLISAHARYDY - strona 1 POLISAHARYDY - strona 2

Fragment notatki:

POLISAHARYDY
HOMOGLIKANY- zbudowane z jednego rodzaju monosacharydów
SKROBIA-polisacharyd roślinny amyloza + amylopektyna
Amyloza (15-20%) -250-300 glukoz powiązanych α-glikozydowo w pozycji 1 4 wewnętrzna część ziaren skrobi, rozpuszcza się w gorącej wodzie dając roztwór koloidowy.
Amylopektyna (80-85%) -rozgałęzione łańcuchy-1000 jednostek glukozy Krótkie, proste łańcuchy (25-30 glukoz)powiązane α-glikozydowo w pozycja 1 4, połączone z kolei między sobą w pozycjach 1 6 zewnętrzna część ziaren skrobi; podczas ogrzewania koloidowy kleik
Występowanie: ziarna zbóż (ok. 75%), ziemniaki (20%), kukurydza (80%) podczas trawienia-dekstryny-30 cząsteczek glukozy
GLIKOGEN „skrobia zwierzęca” Występowanie: wątroba, mięśnie, nerki, mięsień sercowy, mózg, W niewielkich ilościach: grzyby, glony, drożdże Pod względem budowy przypomina amylopektynę
CELULOZA- (około 14000 jednostek β-Dglukozy) składnik błonnika pokarmowego; podstawową jednostką jest celobioza. Nie jest trawiona w przewodzie pokarmowym człowieka: trawiona przez zwierzęta przeżuwające.
INULINA- polisacharyd zbudowany z 32 reszt fruktozy, połączonych 1-2 β glikozydowo. Występowanie: bulwy i korzenie, mniszek lekarski W dietetyce nie odgrywa dużego znaczenia
DEKSTRYNY- 30 cząsteczek glukozy
Kwas hialuronowy- ważny składnik substancji międzykomórkowej tkanki łącznej; Występowanie: w mazi torebek stawowych, ciału szklistym oka, w skórze, pępowinie, otoczce komórki jajowej Heparyna- polimer glukozaminy, kwasu glukuronowego i kwasu siarkowego; najważniejszy endogenny antykoagulant
ZWIĄZKI SPRZĘŻONE -glikoproteiny (mukoproteiny) szkielet-białko; łańcuchy boczne- węglowodany zbudowane z glukozy, galaktozy, mannozy, fruktozy, arabinozy, kwasu sjalowego - ... zobacz całą notatkę

Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz