To tylko jedna z 2 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Właściwości redukujące cukrów w formie cyklicznej.
Dwucukry redukujące- mogą redukować inne związki, ponieważ w jednej z cząstek cukru pozostaje niezwiązany hydroksyl półacetalowy. Cząsteczka ta może tworzyć otwartą formę aldehydową, co jest warunkiem własności redukujących. Są to maltoza, laktoza, izomaltoza, celobioza.
1-maltoza - organiczny związek chemiczny z grupy węglowodanów. Jest to dwucukier zbudowany z dwóch cząsteczek glukozy, połączonych wiązaniem α-1,4 glikozydowym. Fermentuje. Otrzymywany przez hydrolizę skrobi, stosowany jako środek słodzący, do pożywek bakteriologicznych, stabilizator wielosiarczków. Występuje w słodzie i pośrednich produktach przemysłu fermentacyjnego.; O-α-glukopiranozylo-1,4-α-D-glukopiranoza.
2-laktoza- cukier mleczny, w mleku ssaków, O-β-D-galaktopiranozylo-1,4-β-D-glukopiranoza.
3-izomaltoza- wchodzi w skład syropu skrobiowego, występuje jako składnik strukturalny amylopektyny i glikogenu; α-D-glukopiranozylo-1,6-D-glukopiranoza.
4-celobioza- dwucukier, zbudowany z dwóch cząsteczek D-glukozy, połączonych wiązaniem β-1,4-glikozydowym. Jest to jednostka strukturalna celulozy i produkt jej hydrolizy. Jest to dwucukier redukujący, nie występujący powszechnie w stanie wolnym w roślinach, lecz jest przejściowym produktem degradacji celulozy. Jest sacharydem nieprzyswajalnym przez człowieka β-D-1,4-α-D-glukopiranoza.
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)