Wartość odżywcza warzyw
- Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
- Technologia gastronomiczna
. Zapobieganie: niszczenie enzymów - blanszowanie zakwaszanie środowiska pH
Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej.
. Zapobieganie: niszczenie enzymów - blanszowanie zakwaszanie środowiska pH
Blanszowanie - Cel Inaktywowanie enzymów albo rozłożenie substratów do reakcji enzymatycznych np. nadtlenków...
, blanszowanie i rozmrażanie. Czasami stosuje się układy kombinowane wraz z ogrzewaniem konwencjonalnym...
zapach powstaje wskutek: zepsuć płasko - niekwaśnych. 8. Blanszowanie ma na celu: inaktywację enzymów 9...
cieplna= redukcja azotanów (III) i (V) Mycie= usuwanie 50-80% pestycydów Blanszowanie = usuwanie 60...
cukrów redukujących (hodowla) przechowywanie w temp. nie mniejszej niż 8-10oC blanszowanie obróbka w temp...
(wakuole) -uszkodzenia systemu komórkowego, nasilenie przemian enzymatycznych Często stosowane blanszowanie...
Stosowanie uszczelek (duże zużycie) Pompy wyporowe Gdy gęsta ciecz duże zużycie energii Blanszowanie - Ważna...
to m.in.: obieranie, mielenie, gotowanie, rozmrażanie, blanszowanie i oczyszczanie. 25...
po blanszowaniu,regulacja szybkości procesów chemicznych i biochemicznych(dojrzewanie sera,mięsa,win),wpływ...