To tylko jedna z 4 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Z układów dyspersyjnych: 1. Zastosowanie emulgatorów zmniejszających ładunek powierzchniowy jest szczególnie istotne w emulsjach typu: a) O/W b) W/O c) O/W oraz W/O (poprawne a) 2. Wymienić znane w przemyśle spożywczym emulsje. 3. Co powoduje fluktua cje emulsji. 4. Jakie są rozmiary cząstek w pianach. 5. Czynniki wpływające na stabilność piany i jak ją wyznaczyć. Więc jedno pytanie zamknięte, a reszta otwarte. Pytania z dyspersji: 1.Podaj wzór Stokesa, opisz oznaczenia. 2. Ktore emulsje powstaną po zastosowaniu emulgatorow hydrofobowych. 3. Łączenie się cząsteczek bez niszczenia powierzchni międzyfazowej to... 4. Co to jest wydajność emulgowania. 5. Jak na pienienie wpływają cukry. 6. Do jakich emulgatorów zaliczymy emulgator o hlb=7? Jak widać calość opisowa. Poprosimy równiez o reszte pytań, które się pojawiły na innych tematach z chemicznego utrwalania: 1) kwas sorbowy-na co dziala (z tej tabelki), chyba wszystkie odp. mialy byc poprawne 2) zaznacz prawidłową odpowiedź, prawidłowa miała być tylko, że konserwanty hamują zmiany fizyczne, chemiczne i mikrobiologiczne związane z metabolizmem drobnoustrojów (czy coś takiego) 3)zdanie prawdziwe o kwasie benzo esowym- tu dwie odpowiedzi poprawne(a i b)-kwas benzoesowy dziala najskuteczniej w niezdysocjowanej formie i dziala inhibicyjnie (czy jakos tak ) na bakterie L-mlekowe (cos takiego mialo byc) reszty nie pamietam jak sobie przypomne-napisze. wtorkowe ze sterylizacji: Sterylizacja - zestaw 2 1. Sterylizujemy produkty o pH: powyżej 4,5 2. Który ze związków ma największą ciepłooporność? Lizyna 3. Sterylizacja handlowa 4. Oblicz z mając podane zmiany temp i D 5. Jeśli F6121 = 10 min to F6127 = ?? 6. Wyższość UHT nad apertyzacją: wyższe walory odżywcze 7. Nieprzyjemny zapach powstaje wskutek: zepsuć płasko - niekwaśnych. 8. Blanszowanie ma na celu: inaktywację enzymów 9. Pasteryzacja wysoka: temp 82C w kilkunastu minutach. 10. Co oznacza, że F0 = 4 min? z mieszania gr środowa 1.Napsa c co to jest stan randomowy 2.W czym obliczamy odchylenie standardowe??-chodzilo o liczby mieszania 3.do czego służa zagniatarki??-chodzilo o pasty 4.temperatura ma wplyw na:konwekcje,kondukcje,dyfuzje,scinanie-chodzilo o dyfuzje 5.nie pamietam....ale ogolnie prosty test;) z mieszania co to jest stan randomowy -opisówka jakie mieszanie następuje w wyniku działania temperatury - dyfuzja gdzie potrzebne jest odchylenie standardowe - liczby wymieszania przy jakich substancjach stosujemy zagniatarki , ugniatarki - pasty ciecze których lepkość pozorna wzrasta wraz ze zwiększeniem liczby obrotów mieszadła - o odwróconej plastyczności
(…)
… otwarte! -opisać rodzaje mieszadeł -na czym polega bocznikowanie -co to jest indeks mieszania (definicja i wzór) -gdzie w przemyśle spożywczym wykorzystuje sie mieszanie -przy mieszaniu czego i chyba co to jest równowaga dynamiczna
ze sterylizacji wczoraj również mielismy otwarte... trzeba było podzielić żywność według pH i napisac po 2 przyklady, od czego zalezy czas sterylizacji, działy w pasteryzatorze plytowym, rodzaje sterylizacji, cos z krzywa TDT i jeszcze jakies dwa pytania.
z chemicznego utrwalania: -w jakich ilościach jest dodawany do win dwutlenek siarki: odp 200mg/dm3 -kwas mrówkowy jest dodawany do: odp surowych soków, żylatyny i podpuszczki -w pH 9.0 co można zastosowac: 2 odp ester etylowy i ester propylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego i było jakieś żeby zaznaczyć poprawne…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)