Kolokwium

Nasza ocena:

5
Pobrań: 2849
Wyświetleń: 7266
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Kolokwium - strona 1 Kolokwium - strona 2 Kolokwium - strona 3

Fragment notatki:



...Skrobia składa się z amylozy i amylopektyny. One zaś składają się z cząsteczek D-(+)-glikozowych, a różnią się wielkością i kształtem cząsteczek.
W amylozie jednostki D-(+)-glikozowe powiązane są ze sobą w pozycji 1,4 w kształcie spirali (stopień polimeryzacji 250-1000 reszt glukozowych)
W amylopektynie w odróżnieniu od amylozy występują struktury silnie rozgałęzione, gdzie obok wiązań α-1,4 glikozydowych występują rozgałęzienia utworzone przez wiązania α-1,6 glikozydowe co 24-30 reszt glukozowych (stopień polimeryzacji 1000 reszt glukozowych) Skrobia jest cukrem nieredukującym, w wyniku jej częsciowej hydrolizy powstaje maltoza, a hydroliza całkowita prowadzi wyłącznie do D-glukozy...

...Mutarotacja jest to przechodzenie jednej formy anomerycznej w drugą (np. formy α w β), co obrazuje zmiana skręcalności właściwej roztworu cukrów, spowodowana przechodzeniem formy α w β, aż do ustalenia się między nimi stanu równowagi, po osiągnięciu którego skręcalność właściwa [α]20 tego roztworu osiąga wartość +52,7°.
Formy półacetalowe i półketalowe monosacharydów posiadają niezbyt trwałe wiązanie, które może ulegać rozerwaniu i wówczas z formy cyklicznej powstaje forma łańcuchowa. W roztworze wodnym pomiędzy każdym z anomerów a formą łańcuchową ustala się stan równowagi, dzięki któremu możliwe jest przejście jednego anomeru w drugi...

...Fazą stacjonarną przy rozdziale barwników z liścia pietruszki była skrobia ziemniaczana, a fazą ruchomą mieszanina cykloheksanu z chloroformem.
W wyniku różnego powinowactwa barwników do kolumny, nastąpił rozdział. Im większe powinowactwo tym wyżej dana substancja (barwnik) zostawał na kolumnie...

1. Wymień podstawowe składniki , które wchodzą w skład SKROBI i krótko je scharakteryzuj. Skrobia składa się z amylozy i amylopektyny. One zaś składają się z cząsteczek D-(+)-glikozowych, a różnią się wielkością i kształtem cząsteczek.
W amylozie jednostki D-(+)-glikozowe powiązane są ze sobą w pozycji 1,4 w kształcie spirali (stopień polimeryzacji 250-1000 reszt glukozowych)
W amylopektynie w odróżnieniu od amylozy występują struktury silnie rozgałęzione, gdzie obok wiązań α-1,4 glikozydowych występują rozgałęzienia utworzone przez wiązania α-1,6 glikozydowe co 24-30 reszt glukozowych (stopień polimeryzacji 1000 reszt glukozowych) Skrobia jest cukrem nieredukującym, w wyniku jej częsciowej hydrolizy powstaje maltoza, a hydroliza całkowita prowadzi wyłącznie do D-glukozy.
2. Wykrywanie sody Do badanej próbki należy dodać kilka kropli błękitu bromotymolowego. Na granicy zetknięcia się płynów powstaje barwna obrączka (barwa od żółtej przez zieloną do niebieskozielonej, im ciemniejsza tym większe stężenie sody)
3. Scharakteryzuj niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, podaj wybrane ich przykłady.
NNKT są to takie kwasy tłuszczowe, które są wykorzystywane do syntezy innych związków koniecznych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a nie są syntetyzowane w organizmie człowieka i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem.
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (główne):
- kwas linolowy 18:2(9,12)
CH3(CH2)4CH=CH—CH2CH=CH(CH2)7COOH
cis cis
- kwas γ-linolenowy 18:3(6,9,12)
- arachidonowy 20:4 (5,8,11,14)
Ich niedobór może powodować:
- zmniejszenie przyrostu masy ciała
- zmiany skórne
- zwiększenie spożycia wody
- bezpłodność
- uszkodzenie nerek
- zmniejszenie ostrości wzroku
- osłabienie mięśnia sercowego
- zmiany w wielkości narządów
4. Opisz w jaki sposób można stwierdzić zafałszowanie śmietany skrobią. Dod

(…)

…. Ponieważ nienasycone kwasy tłuszczowe są wrażliwe na działanie środków utleniających, zachodzi reakcja w wyniku której manganian potasu się odbarwia. 14. Przeciwutleniacze - co to jest i jak się je wykrywa. Przerywają rodnikową reakcję łańcuchową odpowiedzialną za procesy oksydacyjne w żywności. Są efektywne przy małych stężeniach (do 0,1%). Większość przeciwutleniaczy ma charakter fenolowy lub aminowy i ze względu…
… się je na makroelementy (H,C,N,O, Ca, Mg, P, Na, K) i mikroelementy (Fe, Zn, Cu, Mn, Co)
Procesy powodujące ich utratę to m.in.: obieranie, mielenie, gotowanie, rozmrażanie, blanszowanie i oczyszczanie. 25. Co to jest epimeryzacja?
Przegrupowanie podstawników przy węglu asymetrycznym. Jest stanem pośrednim przekształcania się np. heksoz, mających identyczne ugrupowanie przestrzenne podstawników przy czterech pozostałych…
…, drożdży oraz baketrii w pH 3-8. Odporne na tlen z powietrza oraz niskie i wysokie temperatury.
- Dwutlenki siarki i sole kwasu siarkowego skuteczne przeciwko bakteriom mlekowym i octowym oraz pleśniom. - Kwas mrówkowy i sole mają silne działanie grzybobójcze w pH 3-4, przy wysokim stężeniu niszczy również bakterie.
27. Flawonoidy ich właściwości biologiczne Podstawową jednostką budulcową szerokiej gamy barwników benzopiranowych(flawonoidów) jest szkielet węglowy C6 - C3 - C6.
flawon
Spełniają funkcję barwników, antyoksydantów. Chronią rośliny przed atakiem owadów i grzybów. Ograniczają szkodliwy wpływ promieniowania UV.
Wykazują działanie: - przeciwzapalne, - hamują działanie enzymów proteolitycznych co prowadzi do wzmocnienia tkanki łącznej w naczyniach krwionośnych, zwiększenia ich elastyczności i uszczelnienia ścianek.
- rozkurczowo
- moczopędnie poprzez drażnienie kanalików nerkowych i utrudnianie resorpcji zwrotnej w nerkach.
28. W jakich barwnikach występuje żelazo?
Syntetycznych(np. tlenek żelaza E172) i porfirynowych (mioglobiny)
29. Scharakteryzuj barwniki porfirynowe w żywności (właściwości, przykłady, struktura)
Do barwniki porfirynowych zaliczamy chlorofile oraz hemoglobinę i mioglobinę
… atomie węgla licząc od grupy metylowej znajduje się wiazanie podwójne.
32. Odróżnianie aldoz od ketoz.
Próba Seliwanowa. Po dodaniu odczynnika Seliwanowa, ketozy (sacharoza, fruktoza) ulegają hydrolizie z kwasem solnym, co obserwujemy przez zmianę ich zabarwienia na lekko różową.
Ciemnienie nieenzymatyczne - co to jest, korzyści i nieporządane skutki.

... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz