Skażenia żywności, sem IV

Nasza ocena:

3
Pobrań: 77
Wyświetleń: 882
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Skażenia żywności, sem IV - strona 1 Skażenia żywności, sem IV - strona 2 Skażenia żywności, sem IV - strona 3

Fragment notatki:

SKAŻENIE ŻYWNOŚCI
Źródło szkodliwych związków:
Składniki naturalne - produkty metabolizmu, np. NO2-; NO3- Środowisko np. Hg, Cd, Pb
Nawozy i środki ochrony roślin Cd, As, Hg, pestycydy
Środki hodowli i leki, np. antybiotyki, hormony
Dodatki do żywności np. WWA
Urządzenia, sprzęt, naczynia, opakowania, np. olioksyny
Mikroorganizmy np. mykotoksyny
Trucizny - wszystko jest trucizną i nic nią nie jest; tylko dawka decyduje że dana substancja jest trucizną bądź nie.
Po wprowadzeniu do organizmu wywołuje uszkodzenie, zaburzenia czynności fizjologicznej i śmierć.
Hg - duża toksyczność, nie wywołuje nowotworów
NO2 - mała toksyczność, rakotwórczy
Toksyczność związku
LD50 - Lathal dosis - ilość substancji wyrażona w mg/kg m*c, która w grupie użytej do doświadczenia powoduje śmierć połowy zwierząt doświadczalnych
6 grup toksyczności
Dla człowieka o masie 70kg: nadwyżką toksycznej substancji podana drogą pokarmową 0,06g; najmniej toksyczna 1 kg.
Zanieczyszczenia żywności metalami:
Ołów Kadm
Rtęć
Arsen
Nikiel
Chrom
Miedź
Cynk
Źródła zanieczyszczenia:
Wysypiska śmieci
Ścieki komunalne
Składowiska odpadów przemysłowych
Nawozy fosforowe i wapniowe
Obornik
Środki ochrony roślin
Ołów
Rtęć
Kadm
Arsen
Max. Dopuszczalny poziom w żywności: od 0,1 (warzywa, owoce) do 1,5mg/kg (owoce morza)
LD50 dla szczura 12-14mg
Miejsce kumulacji - kości mózg
Efekt toksyczny: zaburzenia w funkcjonowaniu wątroby, nerek, układu nerwowego i sercowo-naczyniowego
Max dopuszczalny poziom w rybach 1mg/kg
LD dla szczura 10-40mg
Miejsce kumulacji - mózg, nerki
Efekt toksyczny: patologiczne zmiany w ośrodkowym układzie nerwowym prowadzące do śmierci
Max dop poziom w żywności od 0,05 (mięso) do 0,5 mg/kg (owoce morza)
LD50 dla szczura 60-300mg
Mózg wątroba
Działanie rakotwórcze, embriotoksyczne, mutagenne
LD dla szczura 763mg
We wszystkich tkankach kumulacja
Zmiany nowotworowe (skóry, układu oddechowego, błon śluzowych)
Polak tradycyjnie spożywa: 20% Pb; 40%Cd; 35% Hg
Mykotoksyny - produkty przemiany materii pleśni: Aspergillus; Penicilium; Fusarium


(…)

…% azotanów (III) w naszej diecie pochodzi z wędlin; ADI dla NO2- wynosi 0,2mg/kg masy ciała.
Przemysł mięsny:
Różowa barwa wędlin
Peklowniczy smak aromat
Hamują rozwój patogenów (Cl. Botulinum)
Dodatek 50-300mg/kg wyrobu Salami do 60mg/kg wyrobu
Surowce nieroślinne: przemysł mleczarski:
Tylko azotany
20g/100l mleka
Hamowanie fermentacji masłowej
Niedopuszczenie do wtórnego wzdęcia serów
Toksyczność:
Azotany…
… napowietrzanie magazynów; kontrolowana wilgotność powietrza; stosowanie śrdoków grzybobójczych w produkcji pasz
Pestycydy - grupa ponad 1000 związków stosowana w niszczeniu pasożytów człowieka i zwierząt i roślin (szkodnik, zaraza)
Podziały:
Zoocydy (szkodniki zwierzęce) w tym insektycydy (owady)
Bakteriocydy (bakterie)
Herbicydy - chwasty
Fungicydy - grzyby
Ochrona:
Stosowanie naturalnych wrogów (biedronki…
… spotykane w żywności
Źródła:
Motoryzacja
Pożary lasów
Dym z papierosów
Przemysł węglowy i naftowy
Dym wędzarniczy
Norma 1µg/kg
Ryby wędzone przemysłowo 0,5-15 µg/kg
Kiełbasa wędzona domowo 60-100 µg/kg
Radionuklidy
Źródło: próby nuklearne; reaktory; składowisko odpadów radioaktywnych
W rolach głównych:
90Sr okres półtrwania 28 lat
137Cr okres półtrwania 30 lat
W pozostałych rolach
89Sr okres…
... zobacz całą notatkę

Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz