Kiszonki owocowe i warzywne - wykład, sem V
- Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
- Towaroznawstwo żywności
przed rozwojem bakterii gnilnych i chorobotwórczych Obecność soli, która ułatwia wydzielanie wody z komórek...
Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej.
przed rozwojem bakterii gnilnych i chorobotwórczych Obecność soli, która ułatwia wydzielanie wody z komórek...
, substancje antybiotyczne Ograniczają wzrost i aktywność bakterii gnilnych (przekształcanie azotanów...
pozwalając na rozwój bakterii gnilnych. Drożdże rozwijające się w maśle są przyczyną lekkokwaśnego, gorzkiego...
, ale też 4,5 Bakterie gnilne rozkładające białko beztlenowo wymagają wysokiego pH ok. 6-7 Jabłka- grzyby...
%), powstrzymuje to rozwój bakterii gnilnych. Najczęściej posypuje się tu suchą solą poszczególne skóry i układa...
, podniesienie odczynu środowiska → rozwój bakterii gnilnych, rozkład białka → mineralizacja mleka. synergizm...
bakterii gnilnych w jelicie cienkim *Uczestniczą detoksykacji kancerogenów, obniżając ryzyko nowotworów...
przez reducentów ( bakterie gnilne) na amoniak. Jest on albo pobierany przez rośliny, albo pobierany przez rośliny...
roślinnej. Obumarła roślinność na lądzie ulega szybkiemu rozkładowi pod wpływem tlenu, pleśni i bakterii...
- drobnoustroje zanieczyszczające rośliny ( coli, Bacillus, bakterie gnilne), homofermentatywne bakterie L...